Bryan ‘Walter White’ en Aaron ‘Jesse Pinkman’ Paul bij hun standbeelden in Albuquerque. ©  AP

Woede over ‘Breaking Bad’-standbeeld in Alburquerque

In de Amerikaanse staat New Mexico hebben Bryan Cranston (66) en Aaron Paul (42), de hoofdrolspelers uit de populaire tv-reeks Breaking Bad, een eigen standbeeld gekregen. Maar dat is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Critici vinden dan ook dat het bronzen kunstwerk van de fictieve drugsdealers een verkeerde boodschap uitdraagt.

Wout Desmytere

“Het is niet het soort erkenning dat we willen voor de stad Albuquerque, of voor onze staat”, vindt de lokale radiopresentator Eddy Aragon. De Republikeinse politicus Rod Montoya, lid van het huis van Afgevaardigden in de staat New Mexico, vindt dat “meth-dealers” niet als een voorbeeld moeten dienen.

Burgemeester Tim Keller van Albuquerque zegt niet verrast te zijn door de reacties. Hij waarschuwde er al voor bij de onthulling enkele weken geleden. Hij vindt de beelden wel verantwoord omdat de populaire tv-serie weliswaar over drugsdealers ging, maar ook een waarschuwend verhaal vertelde. Daarnaast heeft de serie de staat New Mexico banen opgeleverd, zegt Keller.

Waarschuwingen

De reeks, die van 2008 tot 2013 liep, had ook een enorme impact op het toerisme in New Mexico. Toch wordt dat door de inwoners niet altijd als iets positiefs gezien. De staat kampt immers al jaren met drugs- en misdaadproblemen. De voorbije 30 jaar stierven zo’n 43.000 inwoners in New Mexico door een overdosis alcohol of drugs. Vince Gilligan (55), bedenker van zowel Breaking bad als Better call Saul, vertelde dat hij zich daar bewust van was. “Ik besef dat de standbeelden van twee fictieve maar beruchte drugdealers niet door iedereen op applaus zullen worden onthaald”, zei hij.

“Sommige mensen denken waarschijnlijk: ‘Dat had onze stad nu écht nodig’. En ik snap dat, maar ik zie twee van de beste acteurs die Amerika ooit voortbracht. Ik zie hen als hun personages, als twee figuren die groter zijn dan het leven, als waarschuwingen”, aldus Gilligan.

Bronzen standbeelden

Bryan Cranston en Aaron Paul (42) trokken voor de gelegenheid naar Albuquerque, de stad in New Mexico waar ze zeven jaar lang scènes draaiden als respectievelijk Walter White en Jesse Pinkman in het intussen iconische Breaking bad. In een congrescentrum werden twee bronzen standbeelden naar hun gelijkenis onthuld. “We zijn enorm dankbaar”, vertelde Cranston de aanwezigen. “Vooral dat de standbeelden binnen staan, zodat de duiven niet op onze hoofden kunnen poepen.”

Beide acteurs waren al een tijdje bezig toen ze de hoofdrollen kregen in de serie. Maar het was het verhaal over een leraar chemie die de handen in elkaar slaat met een voormalige student om meth te gaan koken dat hen deed uitgroeien tot wereldsterren. Ze waren dan ook aanwezig op het moment van de onthulling, samen met enkele acteurs uit de reeks.

Emmy Awards

Minder populair zal Breaking bad er alleszins niet meer door worden. De reeks sleepte 16 Emmy Awards in de wacht, waaronder vier voor Cranston en drie voor Paul. Die laatste kreeg drie jaar geleden nog z’n eigen spin-off El camino. Intussen loopt Better call Saul, de prequel over de gewiekste advocaat Saul Goodman (gespeeld door Bob Odenkirk) op zijn laatste benen.

Vastgoed

Jobs in de regio