Een serre waarin voor de gelegenheid geen voedsel groeit, maar waar je in de bijzondere omgeving van kasteeldomein Belvédère kan genieten van allerlei lekkers, bereid door chef-koks Daniël Deruyter en Lucas Lefebure.

Tien minirestaurants in tuin Wijnegems kasteeldomein voor populaire pop-up SERRE

Wijnegem -

Lunchen en dineren met zicht op het imposante kasteel Belvédère, de achterliggende parktuin en vijver. Het kan vanaf 16 september in één van de tien serres – tiny restaurants zeg maar – die chef-koks Daniël Deruyter en Lucas Lefebure van Garçon Catering er opstellen. De pop-up SERRE sloeg eerder aan in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Brussel en slaat dit najaar voor het eerst tijdelijk zijn glazen tenten op in het Antwerpse, tot 30 oktober.

Jan Auman

Wie kasteel Belvédère zegt, moet aan Leo de Haas denken. De antiquair en projectontwikkelaar van Nederlandse afkomst kocht het ook als Kijckuit bekende monument in 2006 aan. Het classicistisch kasteel was eerder 250 jaar in het bezit geweest van de adellijke familie van Havre en in verval geraakt. Begin dit jaar, net nadat hij de restauratie van zijn landgoed zo goed als voltooid had, overleed de Nederlandse kasteelheer op tragische wijze.

Zijn erfgenamen stellen het prachtige kasteeldomein nu open voor een rondtrekkende culinaire karavaan, die bij eerdere stopplaatsen in kasteel Ooidonk bij Gent, in Brussel en in het centrum van Roeselare indruk heeft gemaakt bij foodies en gezelligheidszoekers. In de Rodenbachstad passeerden deze zomer liefst drieduizend mensen om te proeven van de kunstjes van plaatselijke topchef Tim Boury en participeerde ook het stadsbestuur.

Kasteldomein Belvédère in Wijnegem gezien vanuit de lucht. © Hugo Gerstmans

Monumentale serre als bar

“We zijn blij dat we ons exclusief concept voor het eerst aan Antwerpen kunnen aanbieden”, zegt Xavier Englebert, gastheer en eventmanager bij initiatiefnemer Colorclub. Dat is een communicatiebureau uit Gent. “Dankzij Joyce en Raisa de Haas, de dochters van de betreurde kasteelheer en ook bekend van hun softdrinkmerk Double Dutch, kan het hier bovendien op een droomlocatie.”

“We zullen hun tonics en andere softdrinks, al dan niet vermengd met gin, overigens serveren in de monumentale 18de-eeuwse oranjerie van het kasteeldomein, waarvan het glas nog met lood afgewerkt is. Dat wordt onze oogverblindende bar. Je kan er het aperitief nemen of nog nakaarten bij een glas.”

Raisa en Joyce de Haas gooien de poorten van hun kasteeldomein Belvédère open en serveren uiteraard hun eigen tonic Double Dutch voor bij het aperitief. ©  RR

Met de locatie zit het dus goed. Maar als je 65 euro voor een driegangenmenu of 85 euro voor een viergangenmenu neertelt, dranken niet inbegrepen, wil je natuurlijk ook weten wat je op het bord krijgt.

Daarvoor zorgen chefs Daniel Deruyter en Lucas Lefebure die eerder samen Garçon Catering oprichtten en een zekere bekendheid genieten in de streek. Zij nemen dit keer buiten plaats achter hun Ofyr barbecue voor een staaltje showcooking.

“Halfweg de rit zullen ze van menu wisselen. SERRE heeft namelijk een link met de natuur en daar horen seizoensgebonden producten bij. Gezien het wildseizoen op 15 oktober start, krijgt dat dus een plaatsje in het concept. Uiteraard is er telkens een vegetarisch alternatief”, aldus Englebert. Uit de reeds gepubliceerde menu’s blijkt dat de chefs in Wijnegem onder meer eigentijds aan de slag gaan met kailaan, edamame, furikake, portobello, pas de rouge, tomaat, kriel, zure ricotta, winterpostelein, inktvis, feta, quinoa en Franse Salers-kaas.

Sfeerbeeld van een lunch tijdens één van de vorige SERRE-pop-ups. © rr

Tot zestien personen

Aan het succesrecept wordt niet geraakt. “SERRE is opgebouwd rond de combinatie van culinaire foodsharing met een bijzondere locatie en gezellige sfeer in en om je eigen stijlvolle serre”, besluit gastheer Xavier Englebert.

“Je kan reserveren voor twee tot zestien personen. SERRE, zo weten we uit ervaring, is zowel in trek bij romantische zielen, vriendengroepen en gezinnen als een zakelijk publiek dat ver weg van de dagelijkse routine tijd wil vrijmaken voor kwaliteitsvolle gesprekken met collega’s of zakenrelaties. Je kan ook alle of enkele serres huren voor je bedrijfsevent.”

Pop-up SERRE, vanaf 16 september tot 30 oktober in Kasteeldomein Belvédère, Broekstraat 13 in Wijnegem. Reserveren nu al mogelijk. Website SERRE

Een serre kan ook dienst doen als restaurant. Zo bewijst pop-up SERRE. © RR

Kasteel Belvédère in Wijnegem. © Hugo Gerstmans

Kasteel Belvédère in Wijnegem © Hugo Gerstmans

Vastgoed

Jobs in de regio