Francis Thys met de gouden plaat en herinneringen aan de zangeres. © Jan Brys, Landmark Media

Oprichter Europese Fanclub: “Ja, Olivia Newton-John verdient haar staatsbegrafenis”

Brasschaat -

De Australische zangeres Olivia Newton-John krijgt een staatsbegrafenis in haar land. Ze stierf op 73-jarige leeftijd na een lange strijd tegen kanker. Francis Thys (59) uit Brasschaat richtte in 1979 de Europese Olivia Newton John-Fanclub op en ontmoette de vedette twee keer.

De Brasschatenaar had vooral veel respect voor de mens Olivia Newton-John. “Behalve een steengoede zangeres was ze iemand met een hart van goud. Ik vind het niet meer dan logisch dat ze een staatsbegrafenis krijgt”, zegt Francis die haar twee maal kon ontmoeten.

De gouden plaat die Francis koestert. © Jan Brys

“Ik heb haar zes jaar geleden kunnen spreken in een hotel aan het Antwerpse Stadspark. Ze was daar samen met haar echtgenoot John Easterling die een project ter bescherming van het Amazonewoud kwam voorstellen. Ik had bij chocolatier Dominique Persoone een chocoladen hart gekocht met daarin allerlei Belgische lekkernijen. Ze was al ernstig ziek. Ik heb haar tien minuten gesproken, we hadden het vooral over wat ze zoal had gedaan in haar leven. Ik herinner me nog dat Alexandra Potvin ook stond te wachten, maar zij geraakte niet tot bij Olivia. Ik had mijn ontmoeting natuurlijk te danken aan onze Fanclub. Eerder heb ik haar nog eens mogen ontmoeten in Nederland ter gelegenheid van een muziekfestival waar zij ook was ”, zegt Francis.

Francis volgt het nieuws over de staatsbegrafenis op de voet. © Jan Brys

“Het is voor mij allemaal begonnen met “Grease”. Toen heb ik die Europese fanclub opgericht. We zaten al vlug aan 500 leden uit 18 verschillende landen. Ik had contact met het management en kreeg zo geregeld foto’s en nieuwtjes opgestuurd. Die verzamelden we in een tijdschrift dat we naar de 500 leden opstuurden.”

Het fanblad voor Europa, jaargang 7, februari 1986. ©  jbr

“Ik heb indertijd natuurlijk al haar platen en singles gekocht. De film Grease heb ik meer dan 100 keer gezien. Volgend jaar trouw ik en onze openingsdans zal zijn op de tonen van I Love You, I Honestly Love You. Haar beste LP vind ik nu Grace and Gratitude. Die staat vol met belangrijke levenslessen.”

“De staatsbegrafenis vindt plaats in Melbourne in Australië. De datum ligt nog niet vast. Ik ben nu ook weer niet zo fanatiek dat ik ernaar toe wil. Ik ben eigenlijk meer een bewonderaar dan een fan. Olivia heeft zich enorm ingezet in de strijd tegen kanker. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio