©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Buurtsuper.be wil beperkingen op “stuntpromoties” van supermarkten: “Kwaliteitsverlies vermijden”

Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, wil dat de regering maatregelen neemt om het overaanbod van supermarkten en de krimpende marges aan te pakken. De ondernemersorganisatie pleit onder andere voor beperkingen op stuntpromoties en een betere verdeling van het aantal supermarkten over het grondgebied.

mtmBron: BELGA

Terwijl er op heel wat plaatsen in Vlaanderen een overaanbod is van supermarkten, zijn er in sommige kleinere dorpen en gemeenten dan weer geen buurtwinkels meer. Daarom moet er volgens Buurtsuper.be werk gemaakt worden van een optimalere distributieplanologie. “Bewoners hebben recht op een eerstelijnsvoorziening en de overheid zou daarom beter het privé-initiatief ondersteunen om dit soort van eerstelijnsvoorziening voor minder mobiele mensen te garanderen”, luidt het woensdag in een communiqué. 

De organisatie wil ook dat de Belgische regering bij Europa aandringt op een herevaluatie van de Bolkestein Richtlijn, die lidstaten verbiedt om supermarkten te weigeren omwille van economisch redenen (oververzadiging). Want, klinkt het, ook andere Europese lidstaten kampen met een overaanbod aan supermarkten en prijs- en kwaliteitserosie.

1+1 gratis

Daarnaast vraagt Buurtsuper.be dat er net zoals in Frankrijk beperkingen worden opgelegd aan stuntpromoties van het type 1+1 gratis, 1+2 gratis,... waarmee supermarktgroepen hun omzet en marktaandeel proberen te behouden. Die praktijken leiden tot algemeen dalende winstmarges over de hele voedselketen, terwijl veel franchisenemers dit jaar wellicht al een negatief boekjaar zullen draaien, aldus de organisatie. “Vooral in verse gezonde voeding zoals groenten en fruit is dit noodzakelijk om kwaliteitsverlies te vermijden.”

Vastgoed

Jobs in de regio