Leden van Verbindend Mechelen voeren al maanden actie tegen de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten. © Dirk Vertommen

Comités tegen eenrichtingsverkeer op vesten roepen Mechelaars op tot protest: “Hang vlag uit”

Mechelen -

De comités tegen eenrichtingsverkeer op de Mechelse vesten roepen inwoners op om vanaf maandag 22 augustus een vlag uit te hangen. De leden van Verbindend Mechelen hopen dat deze symbolische vorm van protest het stadsbestuur alsnog van inzicht doet veranderen.

Sven Van Haezendonck

Eind dit jaar kan je nog maar in één richting over de vesten (R12) rijden, enkel op de Edgard Tinellaan blijft tweerichtingsverkeer mogelijk. Het burgerforum dat Red de Vesten, Actiecomité Nekker-Noord en Red de Vesten/Red Mechelen verenigt, voert al maanden actie tegen die plannen. Nu roepen de leden de Mechelaars op om tot eind december deel te nemen aan een symbolische vlaggenactie.

“Wij willen een herinrichting van de vesten met respect voor de bewoners, meer groen en veilige fiets- en voetpaden, maar met behoud van het tweerichtingsverkeer”, zegt Carl Bols, initiatiefnemer van Red de Vesten.

“Wij willen geen absurde omwegen”

“Wij willen geen verkeerschaos, geen absurde omwegen, niet meer CO2-uitstoot, geen knips, geen parkeerplaatsen die verdwijnen en geen bijkomende files. Wij willen niet meer verkeer in de smalle straten en steenwegen buiten de vesten en door de woonwijken”, vertelt Leo Vivijs van Verbindend Mechelen.

Niet toevallig kiest het burgerforum maandag 22 augustus als startdatum voor de actie. Dan is het eenrichtingsverkeer op de Zandpoortvest ingevoerd en begint de moeilijkste fase van de werken tussen de Hendrik Speeqvest en de Van Benedenlaan.

LEES OOK. Volgende werf op Mechelse vesten reikt tot aan Brusselpoort: “We starten een van de moeilijkste fases”

Volgende week beginnen de werkzaamheden onder andere op de Schuttersvest. © Dirk Vertommen

“Symbool voor chaos die stadsbestuur creëert”

“Alle Mechelaars die onze visie onderschrijven, roepen we op om dat te tonen aan het stadsbestuur. Hang een vlag uit: zwart, wit of eender welke kleur, als teken van protest. De vlaggen in verschillende kleuren staan enerzijds symbool voor de chaos die het stadsbestuur creëert, maar anderzijds zijn ze ook feestelijk: we streven naar een feest van de democratie. Ons doel is dat het stadsbestuur eindelijk luistert naar de echte noden van de bevolking en rekening houdt met de verzuchtingen”, legt Bols uit.

Verbindend Mechelen haalt verschillende argumenten aan voor het behoud van tweerichtingsverkeer. Een eerste is de kostprijs van het project die volgens ramingen meer dan 50 miljoen euro bedraagt. “Dit terwijl zowel de overheid in het algemeen als de stad een torenhoge schuldenlast torsen en er geld tekort is voor bijvoorbeeld armoedebestrijding, ouderenzorg en onderwijs”, zegt Leo Vivijs.

De actievoerders vrezen ook dat bestuurders dagelijks duizenden kilometers moeten omrijden. “Het wordt gepromoot als een groen project, maar het tegendeel is waar: meer kilometers, meer CO2, slechter voor klimaat en milieu. De vesten zullen effectief rustiger zijn, maar de auto’s die moeten omrijden, verdwijnen niet”, vertelt Carl Bols.

LEES OOK:

Eenrichtingsverkeer op Zandpoortvest gaat in op 19 augustus: in andere richting nog rijstrook voor lokaal verkeer

Chaos compleet: files reiken tot in woonstraten Mechelse binnenstad

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio