©  BELGA

Nog nooit betaalden we zoveel voor gas en elektriciteit

Wie in augustus op de commerciële markt een nieuw energiecontract moet sluiten, mag zich aan een ongeziene recordprijs verwachten. Voor elektriciteit gaat de geschatte gemiddelde jaarfactuur naar 2.154,58 euro, voor aardgas naar 3.791,10 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Bron: BELGA

De reden van de nieuwe prijsschok is de stijgende kostprijs van aardgas op de groothandelsmarkten. Uit vrees voor tekorten deze winter is de prijs voor aardgas naar een absoluut record geschoten. Dat geldt ook voor de stroomprijzen in Europa. De Vlaamse consument wordt daardoor midscheeps getroffen, en dat is te merken aan de energiefactuur, die dus naar ongekende hoogtes stijgt.

In vergelijking met de cijfers van juli komt er een pak bij. De jaarfactuur voor elektriciteit stijgt met meer dan 521 euro in vergelijking met wie vorige maand een contract afsloot, voor aardgas stijgt de geschatte jaarfactuur met een ongeziene 1.048 euro, en dit op een maand tijd.

De stijging komt er na enkele maanden van dalingen en ondanks de btw-verlaging voor elektriciteit en aardgas. De cijfers houden enkel rekening met wie zich in augustus op de commerciële markt moet begeven. Het gaat om de geschatte jaarprijs van augustus 2022 tot en met juli 2023. Wie een sociaal tarief heeft, betaalt bijvoorbeeld veel minder.

LEES OOK. Gasprijs staat nog maar eens op recordhoogte: “Er is gewoon geen plafond meer”

Vastgoed

Jobs in de regio