© Sven Van Haezendonck 

Chaos compleet: files reiken tot in woonstraten Mechelse binnenstad

Mechelen -

Het verkeer in de buurt tussen de Zandpoortvest en de Keizerstraat in Mechelen is dinsdag helemaal in het honderd gelopen. Tijdens de avondspits reikten de files tot in de binnenstad en was het in anders vrij rustige woonstraten makkelijk een halfuur tot drie kwartier aanschuiven om uit het centrum te geraken. Bovenop de werken op de vesten bleek er een lus defect te zijn die de verkeerslichten regelt.

Sven Van Haezendonck

De file in de Augustijnenstraat reikte op een gegeven moment vanaf de Meysbrug tot aan de Leegheid. Vanaf daar was het verder aanschuiven tot op de vesten. ©  Sven Van Haezendonck

Op vrijdag 19 augustus is de Zandpoortvest de eerste vest waar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad eenrichtingsverkeer invoeren. De werkzaamheden daarvoor zijn hun laatste week ingegaan. Vooral op de Zwartzustersvest en in de Keizerstraat zorgde de werf de jongste tijd voor aanschuiven, maar dinsdag liep het verkeer compleet in de soep.

LEES OOK. Eenrichtingsverkeer op Zandpoortvest gaat in op 19 augustus: in andere richting nog rijstrook voor lokaal verkeer

“De hele dag stonden bestuurders hier twintig minuten in de file om voorbij de verkeerslichten met de Keizerstraat te geraken”, zegt bewoner Peter Van de Kerckhove. Hij kon de verkeerssituatie gadeslaan vanuit zijn appartement. Zelfde verhaal in de Keizerstraat, waar het lang aanschuiven was om het centrum te verlaten.

“Op het kruispunt van de Keizerstraat met Nekkerspoel was het al de hele dag ellende met twee verkeerslichten kort op elkaar die niet op elkaar zijn afgestemd. Er konden gemiddeld maar drie tot vier auto’s per keer door”, vertelt buurtbewoner Gert Mahieu.

File op de hoek van ’t Vlietje met de Augustijnenstraat. © Sven Van Haezendonck

Bewoners uit de woonstraten in de buurt van de Zandpoortvest konden dinsdag hun ogen amper geloven. Tijdens de avondspits zagen zij hoe er zich files vormden in anders vrij rustige woonstraten zoals de Augustijnenstraat, de Rik Woutersstraat en ’t Vlietje, maar ook in Leegheid en de Gerechtstraat.

“We vreesden hier al voor”

Door de werken op de Zandpoortvest is de smalle Korte Maagdenstraat momenteel de enige om de wijk te verlaten en dat liet zich dinsdagavond pijnlijk voelen. “Door het wijzigen van de verkeerscirculatie vreesden we hier al voor. Maar dit? In de meer dan vijftien jaar dat we hier wonen, hebben we dit nog nooit meegemaakt”, vertelt Johan Van Royen.

Herman Huysen stond in de file in de Augustijnenstraat. “Drie kwartier heb ik erover gedaan om mijn moeder op te pikken in de Bleekstraat en tot hier te rijden”, zegt hij. Zijn bejaarde moeder Louisa Mariën woont al decennia in de buurt en ze is niet te spreken over de chaos. “Een schande is het”, zegt ze. Ook mensen die in de binnenstad werken en na hun werkdag huiswaarts wilden keren, stonden in de file.

Herman Huysen stond met zijn moeder Louisa Mariën al drie kwartier aan te schuiven. © Sven Van Haezendonck

Velen vragen zich af wat dat gaat geven als vanaf vrijdag de Bleekstraat de enige straat is om de buurt te verlaten. Tot voor kort lukte dat zowel via de Augustijnen- als de Korte Maagdenstraat nog. Ook gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA), die in de buurt woont, denkt er het zijne van. “We hebben het stadsbestuur hiervoor tot in den treure toe voor gewaarschuwd, maar het wilde niet luisteren”, reageert hij.

Volgens Hendrickx hadden AWV en de stad eerst het effect van de tangent moeten afwachten. “Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 wordt met de tangent en de heraanleg van de vesten haastwerk afgeleverd. Dit is nooit gezien. Wat gaat dat geven op 1 september?”

“Spijtige samenloop”

“We hebben de problemen zelf ook vastgesteld. Daarop hebben we AWV verwittigd dat meteen een ploeg ter plaatse stuurde”, reageert Andy Frans, minder-hindercoördinator bij de stad. Het Agentschap Wegen en Verkeer zoekt waar de oorzaak ligt voor de plotse ellenlange files in de binnenstad. “We hebben al vastgesteld dat er in de Keizerstraat een lus defect is die de verkeerslichten regelt, maar we zoeken nog verder om dit uit te klaren”, vertelt Stefanie Nagels, woordvoerder van AWV.

“Dit is een spijtige samenloop van omstandigheden. Het toont aan dat de verkeerslichten op de vesten verouderd zijn. Vanaf volgende week zal de situatie helemaal anders zijn”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

LEES OOK:

Comités tegen eenrichtingsverkeer op vesten roepen Mechelaars op tot protest: “Hang vlag uit”

Volgende werf op Mechelse vesten reikt tot aan Brusselpoort: “We starten een van de moeilijkste fases”

Op Waze kleurde de Mechelse binnenstad tussen de Keizerstraat en de Zandpoortvest dinsdagavond rood. © rr 

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio