President Ranil Wickremesinghe. ©  REUTERS

Sri Lanka verlengt noodtoestand niet: situatie is gestabiliseerd volgens president

Sri Lanka gaat de noodtoestand niet verlengen. Dat heeft het bureau van president Ranil Wickremesinghe dinsdag meegedeeld. Volgens de president is de situatie in het Zuid-Aziatische land “gestabiliseerd” nadat de economische crisis er tot zware rellen had geleid.

mtmBron: BELGA

Als waarnemend president had Wickremesinghe op 18 juli de noodtoestand verlengd. Hij heeft de bevoegdheid om hem elke maand te verlengen, maar dat zal dus niet gebeuren. “De situatie in het land is gestabiliseerd. Het is niet nodig een nieuwe noodtoestand op te leggen wanneer hij deze week verstrijkt”, zo luidt het in de verklaring. 

Sri Lanka gaat door een zware economische crisis. Dit voorjaar kwamen de mensen massaal op straat om te protesteren tegen de tekorten aan essentiële producten, zoals brandstof, voeding en medicijnen. De protesten leidden op 9 juli tot een bestorming van het paleis van president Gotabaya Rajapaksa, die vluchtte naar Singapore.

LEES OOK. President halsoverkop gevlucht, noodtoestand uitgeroepen: hoe is het zover gekomen met Sri Lanka? En hoe moet het verder?

Mensenrechtenorganisaties hadden zware kritiek op het invoeren van de noodtoestand. Door de invoer van die toestand kregen soldaten de toelating om verdachten op te pakken en vast te houden. Daarbij kon de president bestaande wetten ook schrappen om “de onrust de kop in te drukken”.

Vastgoed

Jobs in de regio