Voorlopig groeien er alleen grassen, planten, een verkeersbord en een hoge lichtmast op de rotonde bij de Kasteeldreef. De gemeente maakt er straks plaats voor een kunstwerk. © JAA

Kunstwerk als kroon op het werk van heringericht dorpscentrum: “Kunstenaar moet DNA van Schoten vatten”

Schoten -

Kunstenaars die het DNA van Schoten denken te kunnen vertalen in een mooi beeld, maken kans om hun werk straks de inkom van de gemeente te zien sieren. “We organiseren een wedstrijd en iedereen kan voorstellen indienen tot half september”, roept schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA) beeldend kunstenaars tot ver buiten Schoten op om creatief uit de hoek te komen.

Jan Auman

Voorlopig is er alleen een glanzende brochure, maar de gemeente koestert nog altijd de ambitie om het centrum van Schoten helemaal te vernieuwen. Die immense transformatie – van Theofiel Van Cauwenberghslei tot en met Kuipersstraat – zit nog in de inspraakfase. Er is voorlopig niet één ontwerp goedgekeurd, laat staan dat er al een steen werd verlegd.

Toch zit het schepencollege al met zijn gedachten bij het moment dat de herinrichting volledig achter de rug is. “We willen de rotonde bij de inkom op het kruispunt van de Churchilllaan en de Kasteeldreef graag versieren met een beeld. Een kunstwerk dat een duidelijke link moet hebben met het DNA van Schoten”, verwijst schepen Charlotte Klima naar een onderzoek dat de gemeente in 2020 al liet voeren over wat Schoten nu zo typisch maakt.

Schepen Charlotte Klima. © JAA

“Ontmoeten, ontspannen, schoonheid en geworteld zijn de sleutelwoorden als het over ons DNA gaat”, weet Klima. “Kortweg komt het hierop neer: het is schoon leven in Schoten. Als Schotenaar voel je je thuis in je gemeente. Je hebt er je netwerk van familie en vrienden die je graag tegenkomt en ontmoet, thuis of ergens in het groen. Schoten biedt rust, maar is niet ingedommeld. Integendeel, de vele activiteiten doen onze gemeente leven. Schoon leven. De levenskwaliteit is hoog door de nabijheid en bereikbaarheid van een ruim aanbod van winkels, horeca en voorzieningen. Al die kenmerken samen maken Schoten uniek.”

80.000 euro

En uniek, dat moet dus ook het kunstwerk worden geïnspireerd op dat Schotens DNA en waarvoor het lokaal bestuur 80.000 euro wil uittrekken. Charlotte Klima: “Kunstenaars kunnen tot half september voorstellen indienen. We gaan als politici niet zelf beslissen welk werk uiteindelijk zal verschijnen op de rotonde. We hebben hiervoor een professionele jury samengesteld. Daarin zitten afgevaardigden van onze cultuurraad en erfgoedraad, de beleidsmanager samenleven, cultuurbeleidscoördinator, beleidsondersteuner academie en een afgevaardigde van wijkvereniging Kasteeldreef.”

Tim Van Laere Gallery

Het kunstwerk moet hoe dan ook geschikt zijn voor plaatsing in open lucht. Wie Schoten straks binnenrijdt via de Churchilllaan, zal er niet naast kunnen kijken. Toch zal het geen hinder veroorzaken. Noch voor het verkeer, noch voor de aankomst van de Scheldeprijs die jaarlijks tweehonderd meter verder arriveert en waarvoor het bewuste rondpunt destijds speciaal wat uit de as van de Churchilllaan werd gelegd.

Voorlopig zijn de kandidaturen eerder beperkt. De Antwerpse Tim Van Laere Gallery zou een inzending willen insturen. Om de oogst nog wat rijker en de keuze moeilijker te maken, werd de indieningstermijn verlengd tot half september. Deelnemen kan alleen via de erg ambtelijke website van de Vlaamse overheid.

Website Vlaamse overheid waar kunstenaars en galerieën zich kandidaat kunnen stellen voor deelname aan de wedstrijd

Zo zal de Churchilllaan even voor de rotonde aan de Kasteeldreef, eruitzien na de herinrichting. © Studiebureau Omgeving

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio