© ATV

Verdachte van moord in Antwerpen waarbij slachtoffer op De Coninckplein stierf, zat al straffen uit voor inbraken en overvallen

Antwerpen, Lier -

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft de 34-jarige Kurt V.D.V. aangehouden op verdenking van moord. V.D.V. zat eerder al celstraffen uit voor een reeks inbraken en overvallen, nu zou hij de Lierse Surinamer Eimert W. (46) gedood hebben. Het slachtoffer was maandagavond in elkaar gezakt en overleden op het De Coninckplein.

Jarit Taelman, Sam Reyntjens

De Antwerpse politie pakte Kurt V.D.V. maandagavond op in Antwerpen-Noord. Even daarvoor waren twee mogelijk met elkaar gerelateerde meldingen binnengekomen bij de hulpdiensten. Rond 19u kwam een telefoon binnen van iemand die schoten zou hebben gehoord in de Bredastraat in de wijk Dam in Antwerpen. De politie nam die oproep meteen ernstig en ging ter plaatse, maar kon daar ook na intensief onderzoek niet meteen iets aantreffen.

Maandagavond rond 19u kreeg de politie een melding van schoten in de Bredastraat in Antwerpen. Zo’n tien minuten later volgde het bericht dat er iemand op het De Coninckplein was neergestoken. ©  RR

“Een tiental minuten later volgde dan een melding dat een persoon op het De Coninckplein was neergestoken”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Op camerabeelden bleek dat het om een automobilist ging die op het De Coninckplein was uitgestapt, verder strompelde en dan in elkaar zakte.”

“De bestuurszetel lag vol met bloed”, vertelde een ooggetuige. “Omstaanders schoten de man te hulp en belden de hulpdiensten. Twee verpleegsters die aan het eten waren rond het plein begonnen meteen te reanimeren.”

De opgeroepen hulpdiensten namen de reanimatie over, maar hulp kon niet meer baten. Eimert W., een 46-jarige Surinamer uit Lier, overleed ter plaatse. Hij bleek steekwonden opgelopen te hebben.

Het slachtoffer had steekwonden. ©  Kris Van Exel

Naar het motief voor de feiten is het voorlopig nog gissen en ook een link tussen het schietincident en het aantreffen van Eimert W. met steekwonden moet nog uitgeklaard worden. Het onderzoek wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie.

Home invasion in Schoten

Verdachte Kurt V.D.V. is voor de speurders alleszins geen onbekende. Hij werd in het verleden al verschillende keren veroordeeld voor diefstallen en overvallen. In 2014 kreeg hij veertig maanden gevangenis voor een reeks van meer dan dertig woninginbraken waarbij hij alles meenam dat hij kon dragen. Van Bongobons tot muziekinstrumenten. Het hof van beroep besliste in 2015 dat een straf van 39 maanden met probatie-uitstel volstond. Als V.D.V. zich aan voorwaarden hield, zou hij niet naar de cel moeten voor de reeks inbraken.

Naar het motief voor de moord is het nog gissen. ©  Kris Van Exel

Intussen was V.D.V. in 2014 ook betrokken bij een brutale home invasion in Schoten. De familie van een medegevangene van V.D.V. werd toen bedreigd door gemaskerde en gewapende mannen die uiteindelijk op de loop gingen met een kluis vol juwelen. V.D.V. had een plan van de woning aan de overvallers bezorgd, hij kreeg dertig maanden cel. Nu zit de Antwerpenaar terug achter de tralies, de onderzoeksrechter plaatste hem onder aanhoudingsmandaat voor moord. De man verschijnt later deze week voor de raadkamer.

Ook de vermoorde Eimert W. is geen onbeschreven blad. Hij werd in het verleden verschillende keren veroordeeld voor drugsfeiten.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio