© RTV

Zorgschool Hivset geeft startschot van nieuwbouw: “Gebouw kan 350 extra leerlingen opvangen”

Turnhout -

De directie van de zorgschool Hivset gaf dinsdag samen met leden van het Turnhoutse stadsbestuur het startschot van de nieuwbouw op de Graatakker in Turnhout. In de plaats van enkele oude gebouwen verrijst tegen 2024 een gloednieuwe domeinschool voor de opleidingen Maatschappij en welzijn. “In de nieuwbouw kunnen we 350 extra leerlingen verwelkomen”, zegt Daniël Leeten, algemeen directeur van Hivset.

Bart Van den Langenbergh

De nood naar personeel in de zorg is sinds de coronacrisis alleen maar acuter geworden. Hivset, voluit het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth, in Turnhout wil zo veel mogelijk leerlingen de kans geven om een opleiding in de verpleegkunde en zorg af te werken. Een nieuwbouw langs de Graatakker, vlak bij de huidige gebouwen van Hivset in de Herentalsstraat en Apostoliekenstraat, moet het aantal leerlingen nog de hoogte instuwen. Enkele oude gebouwen op de Graatakker zijn intussen afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. Het nieuwe gebouw is zo’n drieduizend vierkante meter groot en is bedoeld als domeinschool Maatschappij en Welzijn.

Zo moet de nieuwe domeinschool van Hivset op de Graatakker in Turnhout er gaan uitzien. © RR

Multifunctionele lokalen

Dinsdag stak de directie van Hivset samen met burgemeester Paul Van Miert (N-VA) en onderwijsschepen Marc Boogers (Groen) de eerste spaden in de grond voor het nieuwe project. “In de nieuwbouw is er plaats voor multifunctionele lokalen. We geven niet alleen les in de klaslokalen, maar we gebruiken bijvoorbeeld ook de gangen van het gebouw. Op die manier kunnen we differentiërend onderwijs aanbieden”, zegt Daniël Leeten, directeur van Hivset in Turnhout. “Momenteel telt onze school ongeveer 1.100 leerlingen. Met de nieuwbouw kunnen we 350 extra leerlingen aantrekken. Onze vestiging in de Herentalsstraat hebben we in 1998 geopend en is vooral bedoeld voor postsecundair onderwijs. De nieuwbouw voor het secundair onderwijs is in 2006 in gebruik genomen. De nieuwbouw voor de domeinschool is klaar tegen september 2024.”

De aannemer start vanaf nu met de uitgravingen van het perceel waarna de eigenlijke bouw kan starten. De kostprijs van het hele project bedraagt 6,5 miljoen euro. De overheid subsidieert 35% van dat bedrag. “Het was voor ons een must om in het centrum van de stad te blijven”, voegt Daniël Leeten er nog aan toe. “We hebben nog altijd een goede samenwerking met ziekenhuizen in een heel ruime regio. Zo kunnen we 220 stageplaatsen in ziekenhuizen aanbieden.”

De nieuwbouw voor het domein Maatschappij en welzijn van Hivset in Turnhout moet 350 bijkomende leerlingen aantrekken. © Bart Van den Langenbergh

Goede infrastructuur

Ook het stadsbestuur van Turnhout is verheugd met de nieuwe plannen van de zorgschool in het centrum. “Onze stad telt meer dan tienduizend leerlingen, van het kleuteronderwijs tot en met het hoger onderwijs. Niet alleen voor het personeel, maar ook voor alle leerlingen is een goede infrastructuur heel belangrijk”, zegt Marc Boogers, schepen van Onderwijs in Turnhout. “Hivset bestaat al sinds 1953 en heeft de sleutel in handen om de grote noden in de zorg mee op te vangen. De nieuwbouw schept ruimte voor 350 bijkomende leerlingen. De zorgsector zal daar heel blij mee zijn.”

De aannemer is gestart met het uitgraven van het perceel voor de nieuwbouw van Hivset. © Bart Van den Langenbergh

www.hivset.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio