Café De Salamander en woningen in Jozef Hendrickxstraat, Voorkempenlaan en Papenaardekenstraat zijn nog wel bereikbaar, maar niet meer via de Churchilllaan en het pleintje De Valk. © JAA

Corona leidt onrechtstreeks tot gesprongen waterleiding: Pidpa legt met spoed nieuwe buizen

Schoten -

Pidpa is met groot materieel neergestreken op pleintje De Valk en in de Churchilllaan. De komende weken wordt daar een gesprongen waterleiding, die door leveringsproblemen omwille van corona niet eerder kon aangepakt worden, nu wel met spoed volledig vervangen. Tegen 1 september zou de grootste hinder voorbij moeten zijn. En uit de kranen van café De Salamander stroomt nog altijd water én bier.

Jan Auman

Eind vorige week ontstond in volle hittegolf een enorme plas water op de hoek van de Churchilllaan en Borgeindstraat. Geen zeer plaatselijke bui, maar een gesprongen waterleiding bleek hiervan de oorzaak te zijn. Drinkwatermaatschappij Pidpa pakt de herstelling ervan groots aan en daar is een reden voor.

“We hebben het lek uiteraard eerst meteen gestopt, zonder veel hinder voor de omwonenden trouwens”, aldus Alain T’Syen, woordvoerder van Pidpa. “Het toeval wil dat we de betrokken leiding al eerder wilden vervangen. Heel concreet stond de vervanging ervan op de planning voor mei van dit jaar. Maar omdat we bepaalde onderdelen van de installatie niet tijdig hier konden krijgen omwille van leveringsproblemen ten gevolge van corona, werd de investering toen uitgesteld. In augustus wilden we die klus sowieso wel klaren.”

Pidpa talmt niet langer na de recente waarschuwing, die erop wijst dat de leiding echt volledig versleten is. Haar diensten zijn maandag gestart met de graafwerken. Van het kruispunt Borgeindstraat-Churchilllaan tot aan het pleintje De Valk op het kruispunt Jozef Hendrickxstraat-Papenaardekenstraat komt een volledig nieuwe waterleiding. Dat gebeurt bewust in twee fasen om de hinder te beperken.

Vorige week ontstond in volle hittegolf een waterplas in de Churchilllaan. © Gemeente Schoten

Twee scholen

Eerst plaatst Pidpa een nieuwe leiding onder het kruispunt Churchilllaan-Papenaardekenstraat. Hiervoor werd de Papenaardekenstraat ter hoogte van de inrit aan de Churchilllaan al afgesloten voor het verkeer. Het verkeer op de Churchilllaan en Borkelstraat ondervindt geen hinder. Lokaal is er een omleiding via de Hendrik Van Antwerpenstraat.

“Een bewuste keuze zodat we dit druk verkeersknooppunt opnieuw volledig kunnen vrijgeven tegen 1 september, wanneer de scholen opnieuw starten. In de onmiddellijk buurt liggen met het Sint-Michielscollege en het Sint-Jozef-Instituut twee grote middelbare scholen. Later vernieuwen we dan de leiding doorheen het pleintje aan Café De Salamander en dan daar trekken we een nieuwe leiding richting kruispunt Borgeindstraat”, aldus de Pidpa-woordvoerder.

Café De Salamander en MC The Clan

T’ Syen verwacht relatief weinig hinder in dat tweede deel omdat deze leiding wordt aangelegd in een strook met weinig woningen in een groenstrook tussen voet- en fietspad. “Sowieso zal er tijdens de werken niet afgekoppeld worden. Alleen bij overschakeling van de oude naar de nieuwe leiding zal er bij omwonenden hooguit een halve dag geen water uit de kraan lopen in de onmiddellijke buurt. Die worden daarvan vooraf allemaal verwittigd”, belooft de Pidpa-woordvoerder.

Voorlopig stroomt er in café De Salamander van Jean-Paul Possemiers en Christel Schram gelukkig nog altijd bier, maar ook water uit de kraan. “Voorlopig alles oké hier en hopelijk blijft dat zo’”, aldus Christel, die even poolshoogte komt nemen. “We zijn tijdelijk een aantal parkeerplaatsen kwijt voor onze klanten. En onze bevriende motorclub The Clan verliest een stuk van het plein dat ze graag volledig wilde gebruiken voor haar happening en ride out op 28 augustus. Dat is jammer, maar we maken er het beste van. Het gaat alleszins door”, aldus Christel.(jaa)

De Pidpa-werf gezien vanop het terras van De Salamander. Het pleintje De Valk met parkeerplaatsen rechts is grotendeels onbruikbaar de komende weken. © JAA

The Clan rijdt zondag 28 augustus uit van aan café De Salamander, maar vele plaats om de zware motoren te stallen zal er niet zijn.

Vorige week werd de werf op pleintje De Valk al afgebakend.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio