Lieve Van de Walle (links) en Najim Einauan (tweede van rechts) vormen samen met Wouter Van Bellingen (ontbreekt op foto) het nieuwe directieteam van cultuurhuis de Warande in Turnhout. Gedeputeerde Kathleen Helsen (rechts) en Patrick Stoop van de onderneming C-lever.org flankeren hen. © Bart Van den Langenbergh

Driekoppig directieteam leidt cultuurhuis de Warande: “We bouwen verder op rijke traditie”

Turnhout -

De dagelijkse leiding van het provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout komt vanaf 1 september in handen van een multidisciplinair directieteam. De drie leden willen de Warande de komende twee jaar klaarstomen voor allerlei nieuwe uitdagingen. “De Warande moet nog meer impact hebben op de hele regio”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen.

Bart Van den Langenbergh

Najim Einauan (51) uit Sint-Niklaas, Lieve Van de Walle (59) uit Mol en Wouter Van Bellingen (50) uit Sint-Niklaas vormen vanaf 1 september het nieuw directieteam van het cultuurhuis de Warande in Turnhout. De dagelijkse leiding was sinds de coronaperiode nog in handen van Annelies Nagels en Mieke Mermans.

Nadat Staf Pelckmans in 2019 na bijna twintig jaar een stap opzij had gezet als directeur om in de politiek te gaan, volgde Jeroen Vanluyten hem in de zomer van datzelfde jaar op. Maar Jeroen Vanluyten besloot in februari 2020 om de Warande te verlaten. Niet veel later barstte de coronacrisis los en viel de werking van de Warande geruime tijd stil.

Belangrijke rol

Het provinciebestuur van Antwerpen heeft er intussen voor gekozen om de leiding van het cultuurhuis in handen te leggen van een driekoppig multidisciplinair directieteam. “Een intensief traject samen met de Antwerp Management School leerde ons dat het anno 2022 allesbehalve evident is dat een enkele persoon over al de nodige competenties, ervaringen, netwerken en inzichten beschikt”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V), voorzitter van de Warande. “De keuze voor een multidisciplinair team bleek het meest geschikt te zijn voor de toekomst van de Warande. We komen tegemoet aan de complexe context waarin de Warande opereert. Het cultuurhuis heeft een belangrijke culturele en maatschappelijke rol in Turnhout en de wijde regio. Maar er is verandering nodig om dat te kunnen doen. Dat vraagt een andere manier van werken en organiseren. De bevolking in Turnhout en in de Kempen is anders dan twintig of dertig jaar geleden. De vergrijzing heeft ook een grote impact voor de Warande. In het nieuw beleidsplan voor de Warande hebben we een aantal nieuwe accenten gelegd.”

Het directieteam staat de komende twee jaar in voor de dagelijkse leiding van het cultuurhuis en moet uitvoering geven aan de nieuwe beleidsnota. “Dit is zeker geen besparingsoperatie. We willen met de Warande nog meer in dialoog gaan met de samenleving. Het nieuwe directieteam moet sterke partnerschappen aangaan en de Warandesite uitbouwen tot een open campus voor kunst en cultuur met nieuwe initiatieven voor de hele regio”, stelt Kathleen Helsen.

Rijke traditie

De drie directieleden hebben zich dinsdag voorgesteld aan het personeel van de Warande, dat bestaat uit een vijftigtal personen. Zij maken deel uit van C-lever.org, een zogenaamde impactonderneming met een sociale missie. Najim Einauan wordt als tijdelijk directeur het gezicht van het nieuwe directieteam. Hij is al meer dan 25 jaar actief in het sociaal-cultureel werkveld en heeft veel ervaring in het leiden van een non-profitorganisatie.

“De Warande heeft een rijke traditie waarop we verder willen bouwen. Ik ben vanaf september ook minstens drie dagen per week aanwezig in de Warande”, zegt Najim Einauan.

Najim Einauan is het gezicht van het nieuwe directieteam van de Warande. © Bart Van den Langenbergh

Lieve Van de Walle heeft al verschillende directiefuncties uitgeoefend en was ook medeoprichter van het kunsthuis Yellow Art van het OPZ in Geel. “Ik woon sinds 2001 in de Kempen en ken de regio intussen goed. De kennismaking met het personeel was al heel hartelijk”, vertelt het directielid.

Wouter Van Bellingen, het derde directielid, werd in 2007 vooral bekend als eerste zwarte schepen van Vlaanderen. Hij heeft ook een jarenlange ervaring met overheidsbedrijven. Wouter Van Bellingen was dinsdag nog met vakantie en kon zich nog niet persoonlijk voorstellen aan het personeel van de Warande.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio