Robbe, Simon, Yjenzo, burgemeester Vera Celis en Féline hebben net hun handdruk achtergelaten in een blok cement, die een plaatsje krijgt in de gevel van de nieuwbouw. © Hans Otten

Kinderen laten hun stempel na in ziekenhuisuitbreiding met nieuwe Planeet Goudgeel

Geel -

Bij wijze van eerstesteenlegging voor de uitbreiding van Ziekenhuis Geel lieten de twee peters van het bouwproject en drie jonge patiëntjes hun handdruk achter een ster uit cement. Die krijgt een plaatsje in de nieuwbouw.

Hans Otten

Bovenop het dak van het Revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel begonnen arbeiders twee weken geleden met de voorbereidingen voor een grootschalige uitbreiding. Bovenop het centrum komen vier nieuwe verdiepingen, waarvan de bovenste in feite enkel de technische installaties van het gebouw bevat. Maar daarnaast vinden de klinische laboratoria, die meteen voor het hele Ziekenhuisnetwerk Kempen hun onderzoekswerk verrichten, het daghospitaal met operatiezalen en de kinderafdeling Planeet Goudgeel er een onderkomen, elk op hun eigen verdieping.

Die onderdelen zitten nu gehuisvest in het modulaire gebouw dat naast de hoofdingang haaks op het ziekenhuis staat. De verwachting is dat de diensten op hun nieuwe stek ten laatste begin 2025 operationeel zijn, waarna het modulaire gebouw kan worden gesloopt.

De 11-jarige Féline Wouters laat als ambassadrice van het kinderziekenhuis haar stempel achter. © Hans Otten

Planeet Goudgeel

“Het is mede door Féline (Wouters, red.) dat we het kinderziekenhuis grondig willen hertekenen als Planeet Goudgeel”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel. “Zij organiseert met haar ouders nu al voor het derde jaar op rij een fotozoektocht waarvan de opbrengst naar onze kinderafdeling gaat. We waren al langer met die denkoefening bezig, maar het spontane initiatief van deze 11-jarige meid gaf de juiste aanzet om het kinderziekenhuis echt helemaal op maat van kinderen in te richten. Planeet Goudgeel moet voor de kleintjes in de minder leuke omstandigheden van een verblijf in een hospitaal toch een aangename plek zijn, niet alleen voor kleuters, maar ook voor 10- of 15-jarigen.”

De bedoeling is dat die verdieping als een kleurrijke planeet wordt ingericht, waarin olijke ruimtewezentjes de jonge patiëntjes de weg wijzen en voor troost of verstrooiing zorgen. Die reis naar een eigen buitenaardse plekje begint al bij het betreden van het ziekenhuis, omdat raketjes vanaf het onthaal de weg wijzen. Ziekenhuis Geel zet ook al sinds eind vorig jaar een koddige robot in die de kleintjes verwelkomt.

Vijf handdrukken sieren de ster, die verwijst naar de vormen van Planeet Goudgeel. © Hans Otten

Ster in cement

Féline is samen met de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA) meter van het nieuwbouwproject. Zij krijgen dinsdag bij wijze van eerstesteenlegging de eer om hun handafdruk achter te laten in een blok cement in de vorm van een ster, een verwijzing naar Planeet Goudgeel. Ook de drie jonge patiëntjes Robbe Lievens, Simon Dekoning en Yjenzo Claes mogen hun stempel drukken. De bedoeling is dat de ster later in de gevel van de nieuwbouw wordt ingemetseld.

“Ons kinderziekenhuis gaat samen met hen groeien. Hopelijk kunnen zij later als ze groot zijn nog eens langskomen, maar hopelijk ook niet te vaak, en even stilstaan bij dat moment dat ze lang geleden klein zijn geweest. Het kinderziekenhuis is er niet alleen voor de stad Geel, maar ook voor alle gemeentes in de omgeving. Zo is recent de hele ploeg van KVC Westerlo nog op onze afdeling de plannen komen inkijken”, zegt Jan Flament.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio