Schepen Jo Van Havere en kunstenares Kirsten De Keyser staan bij de mozaïekmuur aan de inkompoort van de Sint-Bernardusabdij. © bar

Boomse kunstenaars geven abdijpark van Hemiksem Gaudí-allure

Hemiksem, Boom -

De inkompoort van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem is verfraaid met een enkele opvallende kunstwerken. Met tegels en mozaïek hebben de Boomse kunstenaars Kirsten De Keyser en Kanter Dhaenens er creaties gemaakt die een knipoog lijken naar de beroemde Spaanse architect Antoni Gaudí en doen denken aan Park Güell in Barcelona.

Schepen van Cultuur Jo Van Havere (Groen) is trots dat de ietwat sobere inkompoort van de abdij op deze manier meer uitstraling krijgt. “We willen met het bestuur kunst in de publieke ruimte graag versterken. Het voorstel van deze twee enthousiaste kunstenaars was een unieke kans om de inkompoort te verfraaien en tegelijk ook promotie te voeren voor het belangrijke en nog steeds onderschatte Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de abdij.”

Aan beide kanten zorgen de kunstwerken voor een opvallende inkom. © bar

De kunstwerken van Kirsten De Keyser en Kanter Dhaenens van Yellow Brick Road, een klein kunstenaarscollectief uit de Rupelstreek, zijn daar dan ook een verwijzing naar. “Het project is opgebouwd uit drie luiken. Hiermee willen we graag de aandacht vestigen op het unieke erfgoed van de streek”, zeggen ze.

Tegelpaneel

Ten eerste is er het tegelpaneel ‘The Rising’ waarop een opvallende haan/mythisch wezen prijkt. De tekening zelf is van de hand van Kirsten, de kevers op de achtergrond zijn een vaak terugkerend patroon in het werk van Kanter Dhaenens. “Het ontwerp refereert naar het oorspronkelijke wapenschild van Hemiksem”, vertelt Kirsten. “Bovendien is het geïnspireerd op een paneel dat te zien is in het Tegelmuseum. We nodigen de bezoekers uit om te ontdekken welk.”

Het tegelpaneel met de mythische haan om de weg naar het Tegelmuseum te wijzen. © bar

Mozaïekmuur

Van een afgebrokkeld stuk muur aan de inkompoort heeft Kirsten met mozaïek en beeldjes ‘The Homecoming’ gemaakt. “De religieus getinte beeldjes zijn een knipoog naar de oorspronkelijke rol van de abdij”, verduidelijkt ze. “De beeldjes zijn heel kenmerkend voor ons erfgoed. Haast iedereen kent ze wel uit grootmoeders kast, vandaar de titel: een verwijzing naar een vertrouwd gevoel.”

Naast de religieuze beeldjes prijken er op de muur ook dierenfiguurtjes, een vaak voorkomend thema in het werk van Kirsten, en dus mochten deze niet ontbreken. “Tijdens de creatie heb ik heel erg genoten van de spontane reacties van passanten en de fijne gesprekken met omwonenden”, zegt de kunstenares.

De mozaïekmuur. © bar

Vloermozaïek

Om letterlijk de weg naar het Tegelmuseum te wijzen, is ten slotte ook een vloermozaïek gecreëerd. De weg naar het museum is versierd met kleine mozaïekstenen. “Het zonlicht weerkaatst de kleuren van de mozaïeksteentjes wat zorgt voor een onverwachte verrassing voor de passerende wandelaar en fietser.”

“Dit project was een fantastische ervaring”, zeggen de kunstenaars. “Dat we groen licht kregen van de gemeente, getuigt van een groot vertrouwen en durf om iets op te starten dat buiten de lijntjes valt. We kregen heel veel steun van het lokaal bestuur en de bestuurders van het museum. Ook de reacties van de inwoners waren hartverwarmend en altijd spontaan.”

Ook schepen Van Havere prijst de goede samenwerking en kijkt al vooruit. “Ik hoop op deze manier nog meer realisaties tot stand te kunnen brengen. Het lijkt me bijvoorbeeld ook een leuk idee om de zitbanken in het park op dezelfde manier te kunnen aankleden.”

Bart Roggeman

 

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio