Luk Lemmens krijgt alvast een kilt cadeau van Kristof Schiepers. Die zal de gedeputeerde tijdens het weekend moeten dragen. © Jan Van der Perre

Luk Lemmens wordt eerste Antwerpse Chieftain van Schots weekend

Antwerpen -

Zo’n twintig jaar al is Luk Lemmens, eerste gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, een trouwe bezoeker van het Schots Weekend. Dat folk- en familiefestival viert dit jaar zijn 35ste jubileumeditie op het domein van de middeleeuwse Landcommanderij van Alden Biesen. Lemmens werd benoemd tot Chieftain van dat weekend en is daarmee de eerste Antwerpenaar die die titel dragen mag.

Elien Van Wynsberghe

Het Schots Weekend gaat door op 9, 10 en 11 september in het Limburgse Bilzen. Liefhebbers van de Schotse cultuur zakken voor dat gebeuren af van heinde en verre. “In totaal verwachten we zo’n 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland”, zegt Kristof Schiepers van de Raad van Bestuur van het event.

“Het Schots Weekend is een weekend waarin je ondergedompeld wordt in alles wat Schots en Keltisch is. Uiteraard te beginnen met de typische doedelzakken. Op dit moment zijn er al zo’n twintigtal pipe bands uit verschillende landen ingeschreven voor het door de Royal Scottish Pipe Band Association erkende Belgian Pipe Band Championship”, legt Niels De Weyer, hoofd van het organisatieteam uit.

“Verder zijn er nog de Highland Games, Highland Dance en dress competitie. Wie niet uit de toon wil vallen, kan zich een kilt aanschaffen op de Schotse markt. Voor een hongertje kan je daar naast de standaard festivalsnack ook terecht voor de typische haggis and black pudding of fish and chips. Verder staan er nog kampementen van de Sassenachs en de Schotten op het programma, net als een initiatie schapendrijven.” Speciaal voor deze 35ste jubileumeditie wordt ook een eigen whisky ontwikkeld.

Ook voor de 35ste editie wordt er een speciale whisky uitgebracht. © Jan Van der Perre

Kilt cadeau

En geen Schots Weekend zonder een Chieftain (het symbolische hoofd van het event, red.). Die eer valt dit jaar te beurt aan Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens. Hij kreeg dinsdagochtend in het Provinciehuis alvast zijn kilt cadeau. “Ik bezoek dit evenement sinds een jaar of twintig met vrienden”, aldus Lemmens. Het is voor mij een grote eer om op het imposante lijstje van Chieftains van het Schots Weekend te worden opgenomen.” Lemmens treedt namelijk in de voetsporen van onder meer partijgenoten Geert Bourgeois en Jan Peumans en is bovendien de eerste Antwerpenaar op deze symbolische functie.

“Hoewel het weekend plaatsvindt in Limburg, is er wel degelijk een band met Antwerpen”, aldus Lemmens. “Zo namen in het verleden al verschillende Antwerpse pipe bands deel aan het kampioenschap en vielen zij ook al meermaals in de prijzen. Zelf heb ik vooral een politieke band met het evenement en met Schotland. Ik deel met de Schotten de drang naar onafhankelijkheid en hou van de fierheid waarmee zij hun tradities vieren.”

Luk Lemmens. © Jan Van der Perre

www.schotsweekend.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio