Verscherpte minimumnormen voor dierentuinen hebben geen impact op ZOO Antwerpen en Planckendael

Mechelen, Antwerpen -

De aangescherpte minimumnormen voor zoogdieren in dierentuinen hebben geen impact op ZOO Antwerpen en Planckendael in Muizen (Mechelen). Volgens de dierentuinen baseren zij zich niet op de Vlaamse minimumnormen, maar wel op de richtlijnen van de EAZA. “Experts bepalen er voor elke diersoort wat het beste is voor hun welzijn”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigt nieuwe minimumnormen voor dierentuinen aan. Vanaf 2029 moeten zoogdieren zoals beren, katachtigen, kleine carnivoren en buideldieren grotere verblijven hebben en moet er ook meer aandacht zijn voor zaken zoals verrijking. De bestaande normen dateren uit 1999 en zijn volgens de minister niet meer van deze tijd. De KMDA, de organisatie boven ZOO Antwerpen en Planckendael vindt dat een goede zaak.

“De huidige regels zijn te oud. Dit is dan ook een goede en logische beslissing”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Maar ze heeft geen impact op de verblijven in ZOO Antwerpen en Planckendael. “De voorbije jaren hebben we al enorm veel geïnvesteerd in de vernieuwing van onze verblijven. Daarbij staat alles altijd zo veel mogelijk in het teken van het welzijn van de dieren. We hebben er zelfs een welzijnswetenschapper voor aangeworven die ons daarin begeleidt.”

EAZA-richtlijnen

“Bij de realisatie van een nieuw of vernieuwd verblijf, zoals recent voor de Orang-oetans in Planckendael, laten we ons nooit leiden door de minimumnormen, maar wel door dierenwelzijn”, zegt Segers. “Daarom baseren we ons op de ‘Best Practice Guidelines’. Dat zijn de richtlijnen van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), de dierentuinorganisatie waar we stichtend lid van zijn.”

“Voor het opstellen van die richtlijnen komen er per diersoort experten samen om te bespreken aan welke voorwaarden een verblijf moet voldoen”, klinkt het. “Zo hebben wij heel veel knowhow in huis over bijvoorbeeld de monniksgieren en bonobo’s. Die richtlijnen gaan veel verder dan enkel de oppervlakte van een verblijf, maar bespreken zaken zoals verrijking, privacy en het algemene comfort van de dieren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen