Op 11 september kan je hier de allerlaatste mis bijwonen.  © Marc Peeters

Laatste mis op zondag 11 september: “Iedereen welkom op afrondingsviering”

Olen -

Alle inwoners van Onze-Lieve-Vrouw-Olen zijn uitgenodigd om op zondag 11 september om 10.30u de allerlaatste misviering te komen bijwonen in hun parochiekerk. Het is uiteraard aan pastoor Jos Van Loon om deze plechtigheid in goede banen te leiden. Later op de dag worden tijdens een lichtjestocht kerkelijke voorwerpen naar Sint-Jozef-Olen verhuisd.

Marc Peeters

De zogenaamde afrondingsviering is een organisatie van de parochie Onze-Lieve-Vrouw-Olen, het verenigingsleven, de lokale middenstand en het gemeentebestuur van Olen. “De beslissing dat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen zal ontwijd worden en straks een nieuw leven tegemoet gaat als onderdeel van het nieuwe administratieve centrum van het lokale bestuur is al een paar jaar oud”, weet Guy Van Dingenen, één van de coördinatoren van het afscheidsgebeuren. De procedures zijn afgerond, het gebouw zal straks geen kerk meer zijn.

“De laatste misviering zal onder meer opgeluisterd worden door een delegatie van de fanfare en ook de overblijvende leden van het parochiekoor zijn opgetrommeld”, weet Van Dingenen. “De parochiale verenigingen zoals Chiro, Ferm, KWB, Landelijke Gilde, Samana, Okra, en mogelijk vergeet ik er nog een paar, zullen met hun vlaggen in de kerk aanwezig zijn. Tijdens de dienst zullen er mensen getuigen over de betekenis die de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen in hun leven heeft gespeeld. Het zou leuk zijn als de kerk nog eens helemaal volloopt.”

Na de dienst volgt er een receptie en loopt er een diareeks. Na de middag is er op en rond het dorpsplein volop sfeer. De Dorpse Feesten die café ’t Dorp normaliter tijdens het eerste weekend van september organiseert, worden een weekje opgeschoven. Er zijn optredens voorzien, je kunt volksdansen of lekker eten. Aan het jeugdhuis Kapao wordt een rodeostier geplaatst. Er zijn ook springkastelen, stormbanen en een zwiermolen.

Klokkengelui

Dit alles om toe te leven naar het kippenvelmoment van de dag. Rond 18.30u worden voor de allerlaatste maal de kerkklokken in werking gezet. “Het is de bedoeling om daarna een aantal kerkelijke voorwerpen met een religieuze waarde over te brengen naar de kerk in Sint-Jozef-Olen, waar ze verder zullen bewaard en gebruikt worden. We doen dit met een lichtjestocht, een soort van processie. Bij voorkeur gaan de deelnemers met de fiets. Dit tot op een paar honderd meter van de kerk van Sint-Jozef. Daar kunnen mensen die met de wagen zijn gekomen, aansluiten om het laatste stuk te voet af te leggen.”

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen zal na de realisatie van het nieuwe gemeentelijk administratief centrum onder meer als bibliotheek gebruikt worden. In het bibliotheekgebouw komt dan ruimte vrij voor onderwijs.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio