©  BELGA

Vooruit dreigt uit Ieperse coalitie te stappen als extreemrechts festival doorgaat

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dreigt uit de coalitie te stappen in Ieper als het omstreden festival Frontnacht mag plaatsvinden. Dat heeft hij gezegd in interviews met VTM en VRT.

Hannes HeynderickxBron: Belga

LEES OOK. Internationale bezorgdheid over neonazi’s op IJzerwake: “Ik raad mensen van kleur af om straks in de buurt van Ieper te komen”

Het stadsbestuur van Ieper bekijkt vanmiddag of het extreemrechtse festival zaterdag kan plaatsvinden. Het wordt georganiseerd als deel van de IJzerwake. Bij Europese inlichtingendiensten wordt het evenement gecatalogiseerd als ‘extreemrechtse dreiging’.

“Wij willen geen podium geven aan agressieve en gevaarlijke neonazi’s”, zei Rousseau. “Ze zijn agressief en gevaarlijk. Ze prediken geweld en verdeeldheid en haten holebi’s, joden en gekleurde mensen. We hopen dat het schepencollege beslist om het festival niet te laten doorgaan. Indien dat wel zou gebeuren, zal het zonder Vooruit zijn.”

Volgens Rousseau is er nu meer informatie dan toen het stadsbestuur wel groen licht gaf. “We weten nu dat er zangers komen optreden die in 2016 in Zwitserland niet binnen mochten wegens banden met terroristische bewegingen.” Ieper wordt bestuurd door een coalitie van liberalen (Open Ieper), Vooruit en N-VA.

Verantwoordelijkheid

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zegt in een reactie dat “naar elkaar dreigen via de media niets oplost”. “Verantwoordelijkheid neem je aan tafel, samen en collegiaal”, vindt hij. Lachaert zegt er meteen bij dat hij ervan overtuigd is dat de stad de juiste beslissing zal nemen “en dit event niet zal toelaten”. “Neonazi’s hebben hier niets te zoeken”, aldus nog de liberale voorzitter. “Emmily Talpe wou dat event van in het begin al niet. Maar juridisch had ze aanvankelijk onvoldoende argumenten.”

Volgens bevoegd schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) was bij het verlenen van de vergunning nog niet bekend welke bands hun opwachting zouden maken op Frontnacht. Wim De Wit, de organisator van de IJzerwake, zei vanochtend al dat hij juridische stappen zal ondernemen als de vergunning geschrapt wordt. Het schepencollege communiceert om 16 uur vanmiddag de finale beslissing.

Vastgoed

Jobs in de regio