© RTV

Margaretatunnel gaat enkele avonden en nachten dicht voor inspectie brandwerende bekleding

Mechelen -

Op de tangent (B101) in Mechelen is er vanavond vanaf 20u in de Margeratatunnel geen verkeer mogelijk richting Brussel tot woensdagochtend 6u. Nadat er zondagavond steengruis van brandwerende bekleding naar beneden kwam, gaat de tunnel enkele avonden en nachten dicht voor inspectie. Als in de richting Brussel wordt gewerkt, blijft de koker richting Antwerpen wel open en omgekeerd.

Sven Van Haezendonck

In de Margaretatunnel dook zondagavond een onverwacht en vervelend probleem op. In de koker richting Brussel was aan een uitzettingsvoeg steengruis van de brandwerende bekleding naar beneden gevallen en op het wegdek terechtgekomen. Zoals de noodprocedure bij incidenten voorschrijft, sloot het Vlaams Verkeerscentrum de tunnel meteen af voor het verkeer.

LEES OOK. Opnieuw incident op tangent: Margaretatunnel afgesloten door brokstukken van vallend pleisterwerk

Zowel de politie, de brandweer als een ingenieur van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse overheidsdienst die de tangent beheert, kwamen ter plaatse. Een aannemer die AWV engageerde voor onderhoudswerken controleerde de zone rond de voeg. Daarop werd het loshangend materiaal verder verwijderd, zodat de tunnel opnieuw veilig was om verkeer te laten doorrijden.

Onderzoek naar oorzaak

Dat is sinds maandagochtend 6.30u opnieuw het geval, maar daarmee is de kous niet af. De aannemer die de werken initieel uitvoerde, stelt een onderzoek in om de oorzaak van het incident te achterhalen.

“Ook de plafondbekleding in de rest van de Margaretatunnel wordt de komende dagen geïnspecteerd. Daarvoor moet per rijrichting een tunnelkoker worden afgesloten, zoals tijdens een klassieke sluiting voor een onderhoud”, zegt Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

De inrit naar de tunnel richting Antwerpen. ©  Dirk Vertommen

De eerste inspectie staat dinsdagavond op het programma in de koker richting Brussel. Die wordt vanaf 20u afgesloten voor het verkeer. Doorgaand autoverkeer in de richting van Brussel moet een omleiding volgen via het Battelcomplex in Mechelen-Noord.

Link met vesten

Lokaal verkeer kan voorlopig nog in twee richtingen over de Mechelse vesten (R12). “Het aantal nachten dat nodig is voor de inspectie hangt af van het verloop van het onderzoek”, vertelt Van Camp. AWV verwacht dat de inspectie deze week kan worden afgerond, wellicht op vrijdagochtend. Ook in de koker richting Antwerpen vindt er een inspectie plaats. In dat geval loopt de omleiding in principe via de E19 voor doorgaand verkeer en via de Brusselpoort voor lokaal verkeer.

Mocht de inspectie toch langer uitlopen, hebben AWV en de stad er een uitdaging bij. Op maandag 22 augustus gaat namelijk ook de tweede fase in van de tijdelijke herinrichting van de vesten. Dan werkt een aannemer in het gedeelte tussen de Hendrik Speecqvest en de Van Benendenlaan, tot aan de Brusselpoort. De stad geeft zelf aan dat deze fase van de werken op de vesten de moeilijkste wordt.

LEES OOK:

Volgende werf op Mechelse vesten reikt tot aan Brusselpoort: “We starten een van de moeilijkste fases”

Eenrichtingsverkeer op Zandpoortvest gaat in op 19 augustus: in andere richting nog rijstrook voor lokaal verkeer

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio