Een panorama van de twee kilometer lange roeibaan van Hazewinkel. “In eerste instantie komt het er vooral op aan om te onderzoeken of, en waar, er plaats is voor een zwembad op Hazewinkel”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). © rr, Joris Herregods

Sport Vlaanderen wil van Hazewinkel watersportcentrum van wereldklasse maken, al dan niet met nieuw gemeentelijk zwembad

Willebroek -

Met een oproep voor een masterplan voor Hazewinkel bevestigen Sport Vlaanderen en de gemeente Willebroek hun ambitie om van de gerenommeerde roeibaan een watersportcentrum van wereldklasse te maken. Tegelijkertijd wordt het scenario bekeken om een nieuw gemeentelijk zwembad te bouwen op het domein. “We zijn ervan overtuigd dat een zwembad een perfecte aanvulling is op alle andere watersporten die op het domein Hazewinkel beoefend kunnen worden”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Ward Bosmans

Sport Vlaanderen Willebroek is een van de dertien centra van Sport Vlaanderen. Naast roeien en kajak worden er ook andere watersporten beoefend zoals windsurfen, zeilen, openwaterzwemmen en triatlon. De voorbije jaren werd er echter nog maar weinig geïnvesteerd in het watersportcentrum en het personeelsbestand werd afgebouwd. Daardoor is een gedeelte van de infrastructuur verouderd. Desondanks wordt op 3 en 4 september het Europees kampioenschap roeien georganiseerd op Hazewinkel. Sport Vlaanderen wil het centrum nu verder uitbouwen tot een watersportcentrum van wereldklasse.

“We trachten elk van onze centra op het vlak van duurzaamheid, infrastructuur en innovatie te laten uitblinken tot excellentiecentra”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Sport Vlaanderen Willebroek is in Europa het walhalla voor olympische sporten zoals kajak en roeien. De studie zal voor Vlaanderen onderzoeken hoe we deze site tot een volwaardig water(top)sportcentrum kunnen uitbouwen waar atleten in alle comfort en in de best mogelijke omstandigheden kunnen trainen en zich kunnen voorbereiden op wedstrijden.”

Wereldwijd bekend

De watersportbaan van Hazewinkel in Willebroek is wereldwijd bekend bij roeiers en kayakkers. Momenteel traint niet alleen de Belgische roei- en kajakploeg regelmatig op het domein van Sport Vlaanderen, ook de Nieuw-Zeelandse nationale roeiploeg resideert deze zomer enkele maanden in Willebroek. Tot enkele jaren terug zakte zelfs de Britse nationale roeiploeg jaarlijks met man en macht af naar Hazewinkel om in ons land hun nationale trials te organiseren.

Ook de nationale teams van China, Nederland, Finland en zelfs Hongkong waren hier al verschillende keren op trainingsstage. In 1985 was er zowel het wereldkampioenschap roeien als kajak. Ten slotte is Hazewinkel ook het thuiswater van Annelies Bredael die in 1992 zilver won op de Olympische Spelen.

Het watersportcentrum Sport Vlaanderen Hazewinkel in Willebroek. © rr

Hazewinkel is onder andere de thuisbasis van Annelies Bredael, die in 1992 zilver won op de Olympische Spelen in Barcelona. © rr

Excellentiecentrum

Christel Hiel uit Heffen is niet alleen hoofdcoach van de Antwerpse Roeivereniging, een van de twee lokale roeiclubs op Hazewinkel, maar ook nationaal trainer van nationale junioresploeg. “Uiteraard ben ik heel blij met de plannen. Er werd vorig jaar al geïnvesteerd in een prachtige nieuwe powerzaal. Maar verder geraakt alles wat verouderd en vooral de accommodatie om te overnachten is niet meer aangepast aan de huidige noden van de atleten.”

“Ik hoop alleen dat de plannen niet te laat komen”, vertelt de coach. “Bij het roeien merk ik dat het nationale team steeds vaker voor de Gentse watersportbaan kiest als thuisbasis. Het zou ook voor onze eigen roeiers een meerwaarde zijn als Hazewinkel terug een centrum van wereldklasse wordt. Als er dan ook nog eens een zwembad zou gebouwd worden, dan zou dat helemaal super zijn. In de winterperiode zijn zwemtrainingen namelijk ideaal voor roeiers en kajakkers.”

Volgens burgemeester Bevers zou extra zwemwater welkom zijn in de regio. © Joris Herregods

Zwembad

Nadat er al een tijdje geen zwemwater meer is in Willebroek wil de gemeente ook onderzoeken of er een mogelijkheid is om een zwembad te bouwen op de site van Sport Vlaanderen. Vandaar de samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van het masterplan. “We zijn ervan overtuigd dat een zwembad een perfecte aanvulling is op alle andere watersporten die op het domein Hazewinkel beoefend kunnen worden. Een samenwerking met verschillende aangrenzende gemeenten en Sport Vlaanderen kan de oplossing vormen voor het tekort aan zwemwater voor scholen en verenigingen in de regio. Tevens kan naast de recreatieve zwemmer ook de topsportzwemmer hier zijn gading vinden”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Er werden vier multidisciplinaire teams geselecteerd om hun visie en plan van aanpak te geven. Daaruit wordt een team gekozen om vorm te geven aan het masterplan. Dat zou tegen de zomer van volgend jaar moeten klaar zijn. “In eerste instantie komt het er vooral op aan om te onderzoeken of, en waar, er plaats is voor een zwembad op Hazewinkel. Wat de bouw en de uitbating betreft, liggen alle scenario’s open.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio