© RTV

Stad gaat voortaan zelf betalend parkeren controleren

Herentals -

Het stadsbestuur van Herentals stelt vijf medewerkers aan die vanaf 1 september op ronde gaan in het kernwinkelgebied om te controleren of bestuurders wel een parkeerticketje gelegd hebben. Zij nemen deels de taak van de politie over.

Hans Otten

Hey Bert, er steekt een banaan achter je ruitenwisser. Met deze slogan, die verwijst naar de vermaarde bananensketch uit Sesamstraat, is het Herentalse stadsbestuur dinsdag een ludieke campagne rond het betalend parkeren gestart. Gemeenschapswachten steken de komende twee weken achter iedere ruitenwisser – of er nu een parkeerticketje op het dashboard ligt of niet – een kartonnen banaan. Daarop staat in grote letters parkeerboete geschreven, met in kleine lettertjes dit is geen ervóór en maar een banaan erna.

Amper handhaving

“Met deze sensibiliseringscampagne willen we de mensen bewust maken dat we vanaf 1 september intensiever op betalend en foutief parkeren gaan controleren”, zegt de Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Daarmee willen we een van de problemen in het stadscentrum aanpakken, want het is een publiek geheim dat het met de handhaving van het betalend parkeren heel wat beter kan.”

Schepen van Mobiliteit Eva Brandwijk (N-VA) en burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) spelen even de befaamde banaansketch van Bert & Ernie na. © Hans Otten

“Het gevolg is dat de betalende parkings in het kernwinkelgebied vaak vol staan met mensen die hier uren aan een stuk gratis parkeren, omdat ze toch weten dat de kans op een retributie klein is. Maar daarmee nemen ze de plaatsen in van mensen die voor een korte periode in het centrum moeten zijn of willen winkelen. Zo ontstaat de perceptie dat er in Herentals te weinig parkeerplaatsen zijn.”

Eigen stadsmedewerkers

De controle op het parkeergebeuren in Herentals is normaal in handen van de lokale politie Neteland. Maar die is actief in vijf gemeentes en heeft wel andere prioriteiten dan de controle op het betalend parkeren in een handvol straten. “Daarom zijn we overeengekomen dat we als stad daarin ondersteuning gaan bieden. Dat wil zeggen dat we gemeentelijke medewerkers gaan inzetten om de handhaving rond betalend parkeren en bewonersparkeren te controleren. Dat wil niet zeggen dat de politie dat niet zelf meer gaat doen, maar met eigen mensen kunnen we dat sneller opvolgen. Daarvoor zijn vijf medewerkers in opleiding, die vanaf 1 september aan de slag gaan.”

Omdat het om een stedelijk retributiereglement gaat, is het volgens de stad juridisch perfect mogelijk om het betalend parkeren met een eenvoudig mandaat vanuit het schepencollege door eigen medewerkers te laten opvolgen. “Dat ligt anders bij het vaststellen van foutief parkeren, zoals je auto achterlaten op het voetpad”, zegt Van Olmen. “Dat zijn overtredingen. Daar zien onze twee beëdigde GAS-vaststellers op toe (gemeentelijke administratieve sancties, red.).”

Het uiteindelijke doel is om de langparkeerders uit het centrum weg te halen. “Vlak bij het marktplein hebben we grote gratis parkeerassen, zoals Augustijnenlaan en Belgiëlaan, waar je je auto een hele dag gratis kwijt kunt. Daar zien we nu een overcapaciteit.”

www.herentals.be/banaan

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio