Roel Van Elsacker, Olivier Rul, Liesbeth Verstreken, Pieter Kusters (Ledify), Katrien Schryvers, Danny Van de Velde aan het nieuwe scherm in Sint-Antonius.  ©  kma

Nieuw: digitale schermen voor gemeente, verenigingen en middenstand in elke deelgemeente

Zoersel -

In Zoersel werden op drie locaties, één in elke deelgemeente, nieuwe digitale informatieschermen geplaatst. Daarop kunnen zowel de gemeente, als erkende Zoerselse verenigingen en lokale handelaars berichten plaatsen. Vorige week konden voorbijgangers al wennen aan de schermen. Dinsdag zette het gemeentebestuur de schermen officieel ‘in gang’.

De drie ledschermen zijn nog een verkiezingsbelofte die wordt uitgevoerd. Zo wordt een tandje bijgestoken in het digitaliseringsproces. De oude houten schuifborden in elke deelgemeente waarop aankondigingen staan, blijven voorlopig ook nog in gebruik. “Je moet deze ledschermen dus als een aanvulling zien”, zegt schepen voor communicatie Katrien Schryvers (CD&V). “Wandelaars, fietsers als automobilisten moeten de berichten makkelijk kunnen lezen.”

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) wijst erop dat zo ook snel noodboodschappen kunnen verspreid worden bijvoorbeeld als de parken sluiten bij een storm of er ergens brand uitbreekt, of met informatie over wegwerkzaamheden. 50% van de zendtijd gaat naar gemeente en verenigingen - geen politieke verenigingen -, de overige 50% van de zendtijd kunnen lokale middenstanders tegen interessante prijzen huren. Vooralsnog middenstanders uit Zoersel zelf, maar als de zendtijd niet ingevuld geraakt kan dit misschien worden opengetrokken naar handelaars uit omliggende gemeenten.

Zo ziet het bord eruit aan de Liersebaan. ©  kma

“Er worden instapvriendelijke advertentiepakketten verkocht tegen aanvaardbare prijzen”, vertelt Olivier Rul (Open Vld), schepen voor lokale economie, tevreden. “Het bedrijf Ledify uit Wijnegem tekende in op onze oproep uit 2020. Wij kenden dit bedrijf al, ze zorgen ook altijd voor de grote schermen bij de EK- en WK Voetbalevenementen in Sint-Antonius.”

Zoersel is niet de eerste gemeente met dit systeem. Ook Hove, Kontich en Ranst hebben al digitale informatieschermen. “We hopen tegen september de nota voor de ondernemers op punt te hebben. Verenigingen kunnen voor meer info terecht bij de dienst communicatie via communicatie@zoersel.be”, zegt Rul.

De schermen zijn uitgerust met een automatische dimfunctie en automatische functie om helderheid aan te passen op basis van het omgevingslicht, zodat er geen lichthinder is voor omwonenden. In Sint-Antonius staat het scherm op de Kapellei ter hoogte van de Liersebaan, in Halle op de Driesheide bij het binnenrijden van het dorp en in Zoersel op het dorpsplein.

WK Voetbal?

Of Ledify vanaf eind november een groot scherm gaat zetten voor het WK Voetbal in Qatar op het plein achter de kerk van Sint-Antonius zoals gewoonlijk? “Normaal zijn dat de (horeca)zaken rondom het plein die dat financieren”, vertelt Pieter Kusters van Ledify. “Nu zitten we in een wintercontext en zal er een tent nodig zijn. Ik denk dat ze eerst nog gaan onderzoeken of die meerkost van de tent financieel een haalbare kaart is voor een WK-dorp.”

 kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio