De slachtoffers werden allemaal geraakt in de buurt van de blauwe fiets op de foto. De speurders vermoeden dat de man schoot vanuit het donkergrijze appartementsgebouw in de Thaborstraat (met witte deur). ©  Theo Derkinderen

Raadkamer verlengt aanhouding van Mechelaar die met loodjesgeweer op mensen schoot met twee maanden

Mechelen -

De Mechelse raadkamer heeft de aanhouding van Jean V. (51) met twee maanden verlengd. De man zit al sinds half juni in de gevangenis omdat hij ervan verdacht wordt met een loodjesgeweer op verschillende voorbijgangers te hebben geschoten. De man blijft evenwel ontkennen dat hij op mensen heeft geschoten.

Theo Derkinderen

LEES OOK.Mechels slachtoffer Jef (86) leidde politie naar schutter met loodjesgeweer: “Gelukkig ben ik niet zelf gaan aanbellen”

De politie kreeg tijdens de maanden mei en juni verschillende meldingen van mensen die verklaarden geraakt te zijn door een projectiel uit een loodjesgeweer. Alle slachtoffers werden geraakt toen ze in de buurt van de Melaan wandelden. Een moeder die met haar kind aan het wandelen was, kreeg een loodje in haar arm. Het projectiel moest later operatief worden verwijderd.

Ook een elfjarige jongen maakte er melding van dat hij in de onderrug was geraakt. Een ander slachtoffer raakte niet gewond, maar stelde wel vast dat haar jas beschadigd was geraakt door de impact van een loden bolletje. Ook een andere minderjarige maakte melding van een gelijkaardig feit, toen hij over de schietincidenten had gelezen.

De politie startte een grondig onderzoek en kreeg daarbij onverwacht de hulp van de 86-jarige Jef Meysmans. Ook hij was beschoten met een loodjesgeweer en trok zelf op onderzoek uit. De man bestudeerde de plaats op de Melaan waar hij geraakt werd grondig en bekeek vanwaar er zou kunnen geschoten zijn. “Ofwel was er vanuit de muziekwinkel op de hoek met de Thaborstraat geschoten. Maar dat zou me enorm verbaasd hebben omdat die uitbaters doodbrave mensen zijn. Dus kon het niet anders dat er vanuit het kleine flatgebouw ernaast, in de Thaborstraat, was geschoten en dat heb ik zo aan de politie gemeld”, zei de man enkele weken geleden in deze krant.

Op een regenpijp aan de overkant van het gebouw zijn ook inslagen te zien van afgevuurde loden bolletjes. ©  Joris Herregods

Op regenpijp

En zijn vermoeden kwam ook uit. De politie viel binnen in de flat van Jean V. en vond er een loodjesgeweer en bijhorende munitie. De man zelf blijft volhouden dat hij nooit op mensen heeft geschoten. “Hij schoot wel af en toe met zijn loodjesgeweer, maar mikte op een regenpijp - waar ook inslagen op te zien zijn - in de buurt. Nooit heeft hij de intentie gehad om mensen te verwonden”, zegt zijn advocate Veronique Gysbrechts.

V. verscheen dinsdag opnieuw voor de raadkamer en die besliste om zijn aanhouding met twee maanden te verlengen, temeer omdat het onderzoek nog volop lopende is. “Of we in beroep gaan tegen die beslissing? Dat overwegen we. Ik ga dat nu met mijn cliënt bespreken.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio