Kees de Kort, Peter Capenberghs, Hector Corten en Raf Bouckaert blikken terug op 132 jaar muziek.  © w&f

Fanfare Verbroedering Putte-Grens blaast na 132 jaar laatste muzieknoot uit

Kapellen, Stabroek, Putte -

Koninklijke Verbroedering Putte-Grens speelt al 132 jaar muziek in het grensdorp. Meer zit er niet in, want door te weinig muzikanten is de fanfare verplicht om te stoppen. Drie jaar geleden was er nog sprake van een mogelijke doorstart, maar die hoop werd door corona meedogenloos de kop ingedrukt.

Erik Vandewalle

Aan Belgische kant van het grensdorp is er nu geen fanfare meer, want de Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens stopt ermee. Niet uit vrije wil, wel omdat er te weinig muzikanten zijn overgebleven.

Fanfare Verbroedering Putte-Grens anno 1930. © w&f

Voorzitter Peter Capenberghs, materiaalmeester Kees de Kort, Raf Bouckaert en ouderdomsdeken Hector Corten zitten rond de tafel en blikken terug met gemengde gevoelens. Heimwee naar de topjaren van weleer, naar de vele gewonnen prijzen en toch met voldoende realiteitszin om de harde beslissing te nemen een punt te zetten achter 132 jaar fanfare in Putte.

“We zagen dit aankomen, ondernamen actie en probeerden via diverse kanalen nieuwe en jonge muzikanten aan te trekken. We maakten reclame via de scholen en busten in totaal vierduizend brieven in Putte en omgeving. Vruchteloos, er kwamen maar twee reacties op onze acties, ” geeft Peter Capenberghs mee.

Kees de Kort: “Om een fanfare optimaal te laten klinken, moet je minstens een muzikant per instrument hebben. Vanaf twintig à vijfentwintig klinkt het al best aardig. Wanneer je kan terugvallen op een groep van meer dan vijfendertig muzikanten heb je alles in huis om een topfanfare te creëren. Dat hebben we in onze geschiedenis heel wat keren gehad. Maar op dit moment kunnen we nog rekenen op amper een handvol vaste leden en zelfs die kwamen niet allemaal meer naar de wekelijkse repetities op vrijdag. Het was niet meer leuk. Normaal ga je na een repetitie blijgezind naar huis met een melodie in je hoofd die blijft nazinderen. Dat was al lang niet meer zo en dus namen we samen de juiste beslissing”, zegt Kees de Kort.

Verbroedering anno 1970. © w&f

‘Time to Say Goodbye’

Net voor de coronaperiode ging het al erg moeilijk met de Putse fanfare. Alhoewel niemand het toen over een afscheidsconcert had, kwam Time to Say Goodbye er wel heel dichtbij in november 2019. De fanfare hoopte toen nog op een doorstart, maar toen sloeg corona toe en dat betekende voor de fanfare de doodsteek. Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens is nu geschiedenis.

Toch kan de grensfanfare terugblikken op heel wat roemrijke periodes. Er was geen feest in Putte of de fanfare was muzikaal paraat. Concerten met bijna veertig muzikanten waren eerder regel dan uitzondering. Met dirigent Pallemans blikt Verbroedering terug op topjaren. In 1995 won de muziekvereniging in Stabroek de Cultuurprijs.

Afscheid van Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens. © w&f

Nick Ost

Het tekort aan muzikanten betekent het einde van de fanfare. Maar het kwartet rond de tafel kijkt ook met voldoening terug. Zo is het viertal best fier dat Nick Ost zijn internationale muziekcarrière begonnen is bij hen. “Als kind speelde hij bij ons. Al vlug werd duidelijk dat hij een begenadigd muzikant was. Eufonium of tenortuba is zijn instrument. Ondertussen is Nick Ost een naam in de muziekwereld. Toen het met onze fanfare al de verkeerde kant uitging, vroegen we hem om advies. Nick Ost bezorgde ons toen muziek die ook tot zijn recht kwam voor een kleine fanfare van maximum tien muzikanten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners