Half acht ’s morgens: Kelly brengt Alexander naar Janneman. Zij heeft nog geen alternatief mocht de opvang op 29 augustus sluiten. Alles zit eivol in de regio. ©  kma

Omstreden kinderdagverblijf heropent: veel ouders hebben nog geen oplossing mocht sluiting binnen twee weken worden doorgezet

Malle -

Kinderdagverblijf Janneman in Westmalle heropende dinsdag zoals gepland na zijn jaarlijkse vakantie. Begin augustus kreeg organisatrice Maria Van de Pol (66) te horen dat ze op 29 augustus moet sluiten. Veel ouders toonden dinsdag door hun kindje te brengen aan dat ze hun vertrouwen in Maria en haar team behouden.

Kristin Matthyssen

Negentien kindjes verwachtten Maria Van de Pol en de medewerksters van Janneman dinsdag. Zelf wou ze geen pers te woord staan ditmaal, om haar volledige focus op de kindjes te houden. Het geurde er om half acht ’s morgens wel al lekker naar vers eten.

Begin augustus kreeg ze te horen dat de vergunning van Janneman wordt ingetrokken door het Agentschap Opgroeien, nadat er meerdere gebreken werden vastgesteld die niet opgelost geraakten. Het ging vooral om administratieve zaken. Maria Van de Pol blijft strijdvaardig en tekent bezwaar aan. “Woensdag weet ik waarschijnlijk via mijn raadsman of het opschortend werkt en ik op 29 augustus kan openblijven”, vertelt ze.

Niet alle ouders van de 41 kindjes die naar Janneman gaan, hebben intussen een oplossing gevonden. “Wij hebben nog niets gevonden”, zegt Kelly Van Mol, die haar zoontje Alexander (14 maanden) komt brengen. “Kinderopvang is een zwaar probleem in onze regio. Alles zit vol. Wij hopen dus dat Janneman na 29 augustus verder mag openblijven, ook omdat wij nooit klachten hadden over Janneman en ons zoontje hier graag naartoe komt.”

Lore brengt een vrolijke Gust. ©  kma

Lore Truyen komt Gust (10 maanden) afzetten. Ook zij hoopt dat Gust naar Janneman kan blijven gaan, hoewel zij intussen wel een alternatief gevonden hebben. “Maar geen ideaal alternatief, het blijft een gepuzzel”, zegt Lore. “Gust zou van september tot november naar een kinderopvang in Oostmalle kunnen, en dan vanaf 7 november naar een kinderdagverblijf in Brecht. Maar Gust gaat normaal voor vier dagen, terwijl hij daar maar drie dagen terechtkan. Dan moeten we nog voor een dag in de week opvang zoeken. Wij hopen dat hij gewoon naar Janneman kan blijven gaan. Voor ons is dit veruit het meest praktisch, op minder dan een kilometer van huis, en we hebben geen klachten.”

De petitie ‘Janneman moet blijven bestaan’ werd intussen door 969 personen ondertekend.

3/08/2022 - Ouders verzetten zich tegen verplichte sluiting kinderopvang: “Waarom wordt er niet naar ons geluisterd, wij hebben geen klachten?”

Vastgoed

Jobs in de regio