Café De Welkom-uitbater Jo Helsen was medeorganisator van de Grote Prijs Yvonne Reynders en kon zijn emoties na het stopzetten niet bedwingen. Staf Van Meensel (rechts) moest hem komen troosten. © GOYVAERTS

Felle buien breken groots nummer van thuisrijdster Sanne Cant abrupt af: “Hoe jammer het ook is, veiligheid gaat boven alles”

De GP Yvonne Reynders in Noorderwijk leek gisteren alles te hebben om achteraf van een geslaagde eerste editie te kunnen spreken. Mooi weer, een grote opkomst en thuisrenster Sanne Cant die al snel een ontsnapping op gang zette. Tot een fel onweer UCI-commissaris Nevenka Sres deed beslissen om de wedstrijd stop te zetten. Hup, weg sfeer.

Lieven Verheyen

“De veiligheid van de rensters moet altijd primeren”, was thuisrijdster Sanne Cant zich bewust van de situatie. “Alleen denk ik dat er nog een mogelijkheid was om het slechtst berijdbare stuk af te snijden. Dat heb ik de jury nog even proberen duidelijk te maken. Maar blijkbaar was er ook het gevaar dat de riooldeksels naar boven zouden komen.”

Jammer voor de renster van Plantur-Pura. Aan de zijde van ploeggenote Julie De Wilde maakte ze samen met Marieke de Groot en Nathalie Bex deel uit van een kopgroep van vier. Het peloton had als snel een achterstand van ruim anderhalve minuut.

Cant: “Ik kende het parcours natuurlijk zeer goed en bij een haakse bocht achtte ik het moment om aan te zetten. Marieke de Groot zat meteen in mijn wiel. We hadden een kleine kloof, toen ik Julie en Nathalie in de achtervolging zag. Ik besloot even in te houden. Eens we met vier waren, trokken we alle registers open.”

Al van bij de ploegvoorstelling genoot de 31-jarige met volle teugen van de koers vlak bij huis. Bij de eerste doortocht aan de finish vuurde ze het volk zelfs aan. “Ik zag al wel even uit naar deze koers. Het is heel speciaal om in eigen dorp zo’n grote wedstrijd te kunnen rijden. Zeker ook omdat twee à drie jaar geleden het geplande feest na het behalen van mijn Belgische veldrittitel niet kon doorgaan wegens corona. Daarom is het stopzetten nu zo jammer. Dit had de kers op de taart kunnen zijn.”

Donderdag reist Cant naar München voor het EK. “Het is fijn om te weten dat ik nog altijd over de goede benen van de Ronde van Frankrijk beschik. Nu goed, wat het daar in München juist zal worden, moeten we natuurlijk nog afwachten.”

Medeorganisator en koers­directeur Pieter Van Genechten had de beslissing van de UCI-commissaris liever wat uitgesteld. “Kijk, het staat buiten kijf dat de veiligheid het allerbelangrijkste is. Het stopzetten van de wedstrijd is dan ook te begrijpen. Alleen had de onderlinge communicatie volgens mij beter gekund. Zo zou ik voorgesteld hebben om de wedstrijd één ronde te neutraliseren en dan verder te kijken. Gezien de ergste regen voorbij was dit mijns inziens ook mogelijk geweest.”

Vastgoed

Jobs in de regio