Themabeeld. © Tom Palmaers

41 bestuurders onder invloed van alcohol en drugs uit het verkeer gehaald: “Een chauffeur reed rond zonder verlichting”

Mechelen, Willebroek -

Bij controleacties afgelopen weekend plukte de politie Mechelen-Willebroek 41 bestuurders uit het verkeer die met de wagen reden onder invloed van alcohol, drugs of beide. Eén van hen zette het nog op een lopen, maar kon toch gevat worden. Een andere reed dan weer rond zonder enige vorm van verlichting.

Stijn Van de Sande

De politie organiseerde afgelopen weekend controleacties op verschillende plaatsen in Mechelen en Willebroek. Daarbij werden in totaal 1.439 ademtests afgenomen. 37 bestuurders testten positief op rijden onder invloed van alcohol. Drie automobilisten waren onder invloed van drugs en één bestuurder testte positief op alcohol én drugs.

Het gaat om een man die de aandacht van de politie trok door op de Dendermondsesteenweg zonder enige vorm van verlichting rond te rijden. Hij erkende in de loop van de nacht twee joints gerookt en drie lijntjes coke gesnoven te hebben. Bovendien had hij 0,7 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Er werd ook nog een gebruikershoeveelheid hasj gevonden en de schouwing van zijn wagen bleek vervallen. Zijn rijbewijs werd meteen voor vijftien dagen ingetrokken.

Net op tijd remmen

In totaal werd van twaalf bestuurders het rijbewijs voor vijftien dagen ingetrokken. “Zo bekende een chauffeur die nog maar enkele maanden zijn rijbewijs heeft twee lijntjes cocaïne gesnoven te hebben”, aldus politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Een andere bestuurster merkte ons controledispositief pas in laatste instantie op. Ze kwam aan een onaangepast hoge snelheid op ons afgereden en kon maar net op tijd remmen. Zij had 1,6 gram pro mille alcohol in haar bloed.”

Een andere chauffeur zette het dan weer op een lopen. “Nadat hij een positieve ademtest had afgelegd, vluchtte de man weg”, klinkt het. “Na een korte zoektocht kon hij opnieuw gevat worden. Hij weigerde nadien een ademanalyse en er moest een dokter gevorderd worden voor een bloedproef. De man liep eind 2020 ook al eens tegen de lamp en krijgt bovendien een GAS-boete omdat hij tijdens zijn vlucht een sigaret wegsmeet, vlak naast een droge grasberm.”

Te voet verder

Verder moesten 29 bestuurders hun rijbewijs voor zes of drie uur inleveren. Eén van hen vervoerde een baby van één jaar los op de achterbank en had te veel passagiers in zijn auto. Daardoor moest één persoon te voet verder. Daarnaast waren er heel wat chauffeurs met een voorlopig rijbewijs die ’s nachts niet mogen rijden, maar toch de baan opgingen en was van verschillende bestuurders de schouwing van hun wagen vervallen. Eén van hen maakte net voor de controle nog rechtsomkeer en bleek bovendien een kind te vervoeren zonder geschikt beveiligingssysteem. (svds)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio