Tien jaar zonder Odilon Mortier: de sympathieke Aalstenaar die plots ’s lands bekendste cipier werd

Deze week is het tien jaar geleden dat Vlaanderen afscheid nam van Odilon Mortier. De acteur overleed op 81-jarige leeftijd. Mortier stond vooral bekend als de knullige cipier in het VTM-programma ‘De Kotmadam’. De joviale Aalstenaar was ook jarenlang erg bedrijvig in de carnavalswereld.

Wouter van Biezen

Sinds 1991 liet hij als naïeve gevangenisbewaker 20 seizoenen lang menig tv-kijker tranen met tuiten lachen in De Kotmadam. Mortier was als muzikant verknocht aan zijn saxofoon, die hij geregeld bovenhield in het Leuvense snoepwinkeltje van “madame Jeanne”, gespeeld door Katrien Devos. Ook in het moppenprogramma ‘HT&D’ vermaakte hij het publiek met zijn typische gegrol en gegrap.

Creatieve duizendpoot

Maar in zijn eigen Aalst kenden de meeste mensen hem als een bezige bij die erg actief was in het carnavalsmidden. “Hij was een creatieve duizendpoot en schreef en zong liedjes en stak sketches in elkaar”, zei de Aalsterse schepen van Cultuur Dylan Casaer. Zijn nummer ‘Mèn Ienig Oilstj’ schopte het zelfs tot een hit.

Door zijn tv-optredens werd de Oilstjeneer in hart en nieren gelauwerd als echte ambassadeur voor ‘zijn’ stad. “Hij is geboren en getogen in Aalst en was een echte Aalstenaar. Zelfs als hij op televisie algemeen Nederlands moest praten, was zijn Aalsterse tongval duidelijk”, aldus de schepen.

Ondanks dat hij op het einde zwaar sukkelde met zijn gezondheid, bleef hij tot enkele maanden voor zijn dood acteren. Hij had al een tijdje hartproblemen en moest hiervoor geopereerd worden, maar dat liet zijn verzwakte lichaam niet meer toe. Een 21ste seizoen als de dommige cipier in de oer-Vlaamse serie zat er helaas niet meer in.

Hoofdrolspeelster Katrien Devos keek twee jaar geleden, toen de laatste scènes van De Kotmadam werden ingeblikt, met een warm gevoel terug op haar teerbeminde collega en vriend. “Sinds zijn dood in 2012 is de reeks nooit meer hetzelfde geweest”, liet de actrice optekenen in onze krant. “Odilon was in realiteit een compleet ander man dan zijn personage. Hij had niet die grote naïviteit. Mensen dachten dat ze hem voor de gek konden houden, maar niks was minder waar. Ik ben iemand die over elke scène op voorhand nadenkt. Odilon was net het tegenovergestelde. Die zag pas in de studio wat er wel en niet kon. Hij kende z’n tekst ook nooit helemaal. Maar eens de camera’s liepen, rolden de woorden eruit.”

Vastgoed

Jobs in de regio