© atv

Rubensmarkt lokt veel volk naar Grote Markt: “Weinig Rubensiaans, maar outfits zijn de moeite”

Antwerpen -

Naar jaarlijkse gewoonte was het maandag opnieuw tijd voor de Rubensmarkt. Op en rond de Grote Markt stalden zo’n 200 marktkramers hun tenten uit. Behalve de barokke kledij van de verkopers had de markt eigenlijk weinig met Rubens te maken, maar dat lieten de meeste bezoekers niet aan hun hart komen. Ze namen de tijd om te genieten van een benauwde Moederdag.

‘Voor ons slaagt het toch een beetje tegen. We kwamen naar hier met grootse verwachtingen, maar eigenlijk blijkt dit gewoon een brocante zoals je die wekelijks in ons dorp hebt”, mijmert een koppel uit Heist-op-den-Berg. “Het is weinig Rubensiaans, maar de typische klederdracht uit die tijd maakt het nog wel de moeite.”

Justine en haar collega. © Joris Herregods

Justine Van Hoof van Bloemen Van Hoof lijkt dankzij haar kleedje dan ook recht uit een schilderij van de Antwerpse grootmeester te komen. “Toegegeven, ik heb het ontzettend warm. Als het aan mij lag, had ik deze jurk al lang uitgeschoten. Het is trouwens ook niet echt mijn stijl”, lacht de bloemenverkoopster. “Ik ben blij dat het niet elke week hoeft, maar voor een dag vind ik het echt niet zo erg.”

Vierde generatie

Van Hoof beleeft drukke uren op de Grote Markt, en daar speelt Moederdag uiteraard een grote rol in. “Bezoekers klampen ons voortdurend aan voor boeketten. We zijn gelukkig goed voorbereid. Twee weken geleden begonnen de voorbereidingen al, zodat we vandaag het werk tactisch konden inplannen en verdelen. Ik ben de vierde generatie uitbater van onze kraam, dus weet ondertussen wel hoe ik dergelijke varkentjes kan wassen.”

De lijfwachten. © Joris Herregods

En terwijl Justine duchtig bloemen aaneenrijgt, controleert een groepje 17de-eeuwse lijfwachten of de menigte zich gedraagt. Toegegeven, veel werk hebben ze niet, want iedereen gedraagt zich voorbeeldig. “Het is dan ook een prachtige dag om samen met de familie iets te doen”, zegt Christien, die samen met haar dochter Naomi en schoonmoeder Paula er een gewoonte op nahoudt om op Moederdag naar de Rubensmarkt te komen.

Christien, Paula en Naomi. © Joris Herregods

“Het is niet echt Rubensiaans, maar eigenlijk maakt ons dat niet uit. Wij komen vooral voor de sfeer en gezelligheid. Het is drukkend warm, maar we zoeken tijdig verfrissing op. Ik benijd de marktkramers trouwens niet. Zij moeten enorm zweten in hun klederdracht”, aldus Naomi. Paula betwijfelt dat. “Ik denk dat dat voorlopig goed meevalt, want als je eens goed rondkijkt, zie je ze nog steeds goedlachs in het rond dansen. Tekenend voor de sfeer en het bewijs dat iedereen het naar zijn zin heeft.”

Sfeerbeeld. © Joris Herregods

 (lava)

Aangeboden door onze partners