©  BELGA

Ouders laten half bewusteloze baby en jong kind (1,5 jaar) achter tussen rugzakken tijdens zwemmen in Plopsaqua: “Kinderverwaarlozing”

Landen -

Twee kinderen, een baby en een kind van anderhalf jaar oud, werden op zondagavond naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze achtergelaten werden tussen enkele rugzakken in het zwembad van Plopsaqua Landen-Hannuit. Hun ouders waren op het moment van de feiten aan het zwemmen. “Dit betreft een geval van kinderverwaarlozing”, klinkt het.

Maarten De Cock

Het was het alerte personeel van Plopsaqua dat bewegingen opmerkte tussen enkele rugzakken naast het zwembad. “Eerst dacht men dat er een hond was binnengesmokkeld”, legt burgemeester Gino Debroux (L’anders) uit. “Toen enkele personeelsleden gingen kijken wat er precies gaande was, bleek het om een baby en een kind van anderhalf jaar oud te zijn. De twee verkeerden in een ongezonde toestand, waarna de werknemers meteen de reflex hadden om de ziekenwagen te bellen. Zij kwamen snel ter plekke, maar de kinderen konden aanvankelijk niet toegewezen worden aan hun ouders. Die bleken immers onvindbaar. De medische ploeg stelde vast dat de kinderen half bewusteloos waren, en dat dit ook een geval van kinderverwaarlozing betreft.”

Parket opent onderzoek

Daardoor kwam ook de politie ter plaatse. “Twintig minuten nadat de hulpdiensten arriveerden, konden de ouders pas geïdentificeerd worden”, aldus Debroux. “Zij waren nog in het zwembad op het moment dat de kinderen gevonden werden.” Uiteindelijk moesten de kinderen overgebracht worden naar het ziekenhuis, en werden de ouders nog verhoord door de politiediensten. Het Luikse parket onderzoekt de zaak nu verder. “We weten niet hoe lang die kinderen zich al tussen de rugzakken begaven op het moment dat ze gevonden werden, maar het is alleszins zeer merkwaardig dat ze zonder toezicht ergens gedropt worden. Het personeel van Plopsaqua heeft goed gereageerd, en daardoor kon men gelukkig erger voorkomen”, besluit de burgemeester. Of de kinderen intussen het ziekenhuis al mochten verlaten, is onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat er zich in het zwembad incidenten voordoen. Eind juni draaide er een kinderverjaardagsfeestje immers uit in een vechtpartij. Daarnaast bezweek er vorig jaar een man aan zijn verwondingen na een bezoek aan de wildwaterbaan.

Vastgoed

Jobs in de regio