© rtv

Eerste Grote Prijs Yvonne Reynders draait uit op sisser: vrouwenkoers stopgezet door noodweer

Noorderwijk -

Wat een groot nieuw wielerfeest in de Herentalse deelgemeente Noorderwijk moest worden, is op een sisser afgelopen. De wedstrijdjury besloot om de Grote Prijs Yvonne Reynders vroegtijdig stop te zetten door het noodweer.

Hans Otten

Met de Grote Prijs Yvonne Reynders hadden de Café Welkom Veloclub van de befaamde gelijknamige kroeg uit het Herentalse deeldorp en de initiatiefnemers achter de Grote Prijs Rik Van Looy tussen Grobbendonk en Herentals een prachtige wielerhappening uitgestippeld. Ter ere van de wielerlegende Yvonne Reynders, die in de jaren zestig van de vorige eeuw maar liefst zeven wereldtitels in het weg- en baanwielrennen veroverde, zou de nieuwe dameskoers deel uitmaken van de SKM Ladies Cycling Cup.

Dat is een regelmatigheidscriterium met vijf Antwerpse dameswedstrijden dat jong talent de kans moet geven om door te groeien naar het internationale niveau. Er verschenen maandagmiddag damesteams uit onder meer Amerika, Polen, Ierland, Luxemburg en Nederland aan de start. Sanne Cant toonde zich bereid om voor eigen publiek mee te doen - de koers passeerde in het zicht van haar voordeur. De winnares zou bovendien de roze trui van Super Yvonne krijgen.

LEES OOK. Kempense wielrenster met zeven wereldtitels krijgt eindelijk erkenning met ‘haar’ GP Yvonne Reynders

Yvonne Reynders heeft net ‘haar’ eerste Grote Prijs op gang geschoten, waarna 157 rensters uit de startblokken schieten. © Hans Otten

Straten blank

Maar de 85-jarige Yvonne Reynders had nog maar goed het startschot gegeven, of er brak een zwaar onweer los boven het parcours van 20,8 kilometer, dat onder meer ook Morkhoven (Herentals), Voortkapel (Westerlo) en Olen aandeed. Het water kwam met bakken uit de hemel, wat koersen over een erg bochtig tracé bijzonder lastig maakte. Toen ook nog eens sommige straten blank kwamen te staan, besloot de koersdirectie om de wedstrijd uit veiligheidsoverwegingen definitief stil te leggen. De rensters waren op dat moment aan hun tweede van zes rondes bezig.

Sanne Cant (rechts) was een van de blikvangers tijdens de Grote Prijs Yvonne Reynders, het parcours passeerde in het zicht van haar voordeur in Noorderwijk. © Hans Otten

“Toen we vernamen dat beslist was om de wedstrijd stop te zetten, was dat voor ons wel even slikken”, zegt voorzitter Nathalie Bertels van de Café Welkom Veloclub. “Het is tenslotte de allereerste keer dat we deze Grote Prijs organiseren. Voor Yvonne was het ook echt een hoogdag, waarbij ze de hele tijd in de belangstelling stond en de erkenning kreeg die ze vroeger niet heeft gehad. We hadden nog wat extra activiteiten in de namiddag gepland, maar die zijn allemaal in het water gevallen.”

De teleurstelling is groot, maar de beslissing was terecht, klinkt het bij de organisatie. “We hebben er ons intussen bij neergelegd, op het weer heb je geen invloed. Maar de beslissing was zeker terecht. Sommige straten stonden gewoon blank, nadarhekken waaiden om. Het was allemaal heel plaatselijk, want in de buurgemeentes bleef het blijkbaar droog. En later in de namiddag brak dan ook nog eens de zon voor het eerst in de dag door.”

De Yvonnes en De Rikken

Ook bij het publiek was de teleurstelling voelbaar. Want al vanaf de ploegvoorstelling was de belangstelling behoorlijk groot: aan de start- en aankomstlijn bij het dorpshuis stond veel volk bij elkaar. Voor velen onder hen was het zelfs de allereerste keer dat ze live naar het vrouwenwielrennen kwamen kijken. Dit nog meer onder de publieke aandacht brengen als een volwaardig sportevenement, was juist het opzet van de Café Welkom Veloclub, die bestaat uit een mannengroep (De Rikken) en een vrouwengroep (De Yvonnes).

“Maar op Moederdag 2023 (15 augustus, red.) staan we er weer met onze Grote Prijs Yvonne Reynders”, zegt Nathalie Bertels beslist. “En dan nemen we alle ervaringen van deze eerste wedstrijd mee en kunnen we hopelijk afmaken wat we vandaag begonnen. Voor ons is deze eerste editie dus geen verloren editie geweest.”

De belangstelling voor deze eerste wielerwedstrijd voor vrouwen in Noorderwijk was meteen groot. © Hans Otten

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio