Raymond Ceulemans tussen enkele enthousiaste Belgische jeugdspelers aan het slot van het internationaal jeugdtornooi in BC Ploeg Halle. ©  kristin matthyssen

Levende legende Raymond Ceulemans (85) komt schaarse biljart-competitiejeugd steunen

Halle-Zoersel, Pulderbos, Malle, Herentals -

Niemand minder dan biljartlegende Raymond Ceulemans (85) reikte zondagavond de medailles uit op het internationaal jeugdbiljarttornooi in BC De Ploeg in Halle-Zoersel. Duitsland bleek soeverein, maar België bracht het er zeker niet slecht van af en droogde de Denen af. “De jeugd verdient alle steun”, zegt Ceulemans, die er wat magerder, maar voor de rest nog heel patent uitziet voor zijn leeftijd.

Kristin Matthyssen

Jonge biljarters uit Duitsland en Denemarken arriveerden vrijdag met rugzak en keu aan de blokhut op jeugddomein Drieboomkensberg in Malle. Het afgelopen weekend streden ze in een nieuwe internationale landenwedstrijd DE-DK Meets Verhoeven Jeugdcircuit tegen de beste jonge Belgische biljarters in BC De Ploeg in Halle-Zoersel. Bianca Otjens, vrouw van ex-wereldkampioen Jef Philipoom uit Pulderbos en moeder van jeugdtalent Luca Philipoom (14), nam de organisatie op zich.

De Duitsers bleken uiteindelijk een maat te sterk, met 56 punten. België haalde 41 punten, terwijl Denemarken op 19 punten strandde. De Denen, die de verste busreis moesten ondernemen, blonken wel uit in het kegelspel.

“Voor de jeugd wordt er weinig gedaan”, zegt Raymond Ceulemans, 35 keer wereldkampioen, 48 keer Europees kampioen en 61 keer kampioen van België. “In mijn tijd waren we met enkele honderden wedstrijdbiljarters bij de jeugd. Nu zijn dat er nog maar 25 tot 30 in België. Ons land was samen met Nederland jarenlang toonaangevend. Nu zijn dat Vietnam, Korea en Turkije geworden. We hebben nog wat topspelers, maar daarna gaapt de leegte, en dat is heel jammer. Daarom ging ik graag op de uitnodiging van Bianca in om deze jeugdspelers te ondersteunen.”

Voor jongeren als Luca Philipoom (14), Niels (16) en Lars Verhaegen (18) uit Ekeren, Yannick Peeters (18) uit Herentals en Samuel Vanderveken (19) uit Binche - de enige wedstrijdspeler bij de jeugd uit Franstalig België! - was dat een hele eer.

Raymond Ceulemans met organisatrice Bianca Otjens. © kristin matthyssen

Te heet

Nadien bleven Ceulemans en zijn vrouw nog gezellig wat hapjes eten op het terras van De Ploeg. Of hij zelf nog veel speelt? “Geen individuele competitie meer, maar af en toe speel ik wel nog eens in team”, vertelt de kampioen. “Op mijn 85ste is mijn geest nog fit, maar de commando’s die mijn hersenen doorgeven aan mijn hand zijn niet meer zoals in mijn topjaren. Daar zit was ruis op. Mijn armen luisteren niet altijd meer goed naar mijn brein, met als gevolg dat de bal de ene keer te dik, dan weer te dun is. Maar van die jongeren hier te zien spelen, heb ik weer genoten.”

Volgens Jef Philipoom was het niveau van het Belgisch team niet tiptop omdat het de afgelopen weken gewoonweg té warm was om te oefenen. “Niet alle zalen en cafés hebben een airco. Als het dertig graden is, is het te heet om aan een biljarttafel te staan”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio