©  BELGA

Wat een prestatie! Hanne Verbruggen eindigt achtste na ijzersterke marathon, ook Mieke Gorissen straalt: “Ik kreeg bijna tranen in de ogen”

Hanne Verbruggen is achtste geëindigd op de marathon op het EK atletiek in München. De 29-jarige Verbruggen kende een superdag en liep de hele wedstrijd in de kopgroep. Pas in de finale moest ze vooraan de rol lossen, waarna ze langzaam maar zeker terrein verloor. Met een tijd van 2u29’44” bleef Verbruggen onder de 2,5 uur. “Ik voelde mij enorm sterk”, blikte ze tevreden terug op haar race. Ook Mieke Gorissen, die dertiende werd, was na afloop gelukkig.

Maarten Vanhoof

LIVE EK. Volg de Europese Kampioenschappen in München hier op de voet

De overwinning ging naar de Poolse Aleksandra Lisowska, die finishte in 2u28’36”. De Kroatische Matea Parlov Kostro pakte het zilver op zeven seconden. De Nederlandse Nienke Brinkman vervolledigde het podium, op 17 seconden.

Naast Verbruggen liet ook Mieke Gorissen een knap resultaat optekenen. Gorissen, die vorige maand ook nog het WK liep, finishte als dertiende in 2u31’48” na een sterke tweede helft. Astrid Verhoeven eindigde als 32e in 2u40’03”.

In het landenklassement eindigde België op de vierde plaats, achter Duitsland, Spanje en Polen.

Verbruggen: “Ik kan nog beter”

“Ik ben heel blij met mijn race en mijn achtste plaats”, vertelde Verbruggen na afloop. “Ik voelde mij enorm sterk. Tijdens de wedstrijd zat het zo goed dat ik geloofde in een medaille. Vooraf was ik nochtans al tevreden geweest met top 20. Ik had ook een persoonlijk record in de benen, maar het kwam er net niet uit. Ik wist dat het in deze warme omstandigheden moeilijk zou zijn. Het is pas mijn derde tijd onder de 2,5 uur. In het slot kraak ik, na 37 à 38 kilometer. Ik had de klop met de hamer eigenlijk al vroeger verwacht. Dan zie je toch dat ik die laatste zware trainingen gemist heb.”

Verbruggen liep vorige maand nog een coronabesmetting op en kon vijftien dagen niet lopen. “Mijn voorbereiding was zo helemaal verstoord. Ik heb ook nog astma, dus ik ben langsgegaan bij een specialist om mij te laten checken. Mijn longcapaciteit was effectief verminderd. Dat is natuurlijk niet leuk om te horen. Ik weet niet of mij dat gehinderd heeft in de laatste kilometers. Ik liep toen ook helemaal alleen. Ik denk dat ik toen een beetje de hardheid miste. Maar ik ben heel positief. Dit geeft ook een heel goed gevoel voor de toekomst. Als het eens meezit een volgende keer, is er nog veel meer mogelijk. Ik kan nog beter.”

De marathon bij de vrouwen startte maandag om 10.30u. Dat was niet naar de zin van het merendeel van de deelnemers. “Ik vind dat geen uur om te starten”, aldus Verbruggen. “We hadden met een grote groep gevraagd om de start te vervroegen, naar 8 uur bijvoorbeeld. Maar de organisatie wilde niet. Dan sta je machteloos als atleten.”

Hanne Verbruggen werd knap achtste in München. ©  BELGA

Mieke Gorissen wordt dertiende: “Ik wilde nog wat langer genieten van het publiek”

Mieke Gorissen liep op het EK marathon naar een dertiende plaats in 2u31:48, op 3:13 van de Poolse winnares Aleksandra Lisowska. De 39-jarige Limburgse had enorm genoten van haar eerste EK. “Zoveel mensen langs de kant van de weg. Het was echt fantastisch”, zei ze op haar immer enthousiaste wijze.

“Ik ben echt enorm tevreden”, stak Gorissen na de finish van wal. “Vooraf zat ik toch een beetje met twijfels, zelfs met angst. Ik liep een maand geleden nog de marathon op het WK in Eugene. Ik wist niet of die al volledig verteerd was. Ik heb vorig jaar een stressfractuur gehad. En mijn man hamerde er vooraf nog op te stoppen hier als het niet goed voelde. Hij weet ook dat ik thuis de muren oploop als ik niet kan gaan lopen. Maar het is gelukkig goed afgelopen.”

In Eugene liep Gorissen naar een achttiende plaats in 2u31:06. “Ik was hier een beetje trager, maar het gevoel was veel beter”, ging ze verder. “Ik heb hier heel erg van genoten. De sfeer rond het parcours was fantastisch. Er waren heel veel mensen. Ik kreeg er bijna tranen van in de ogen. In de laatste rechte lijn moet je alles geven, maar ik wilde eigenlijk nog een beetje langer genieten van het publiek. Ik heb het toch maar alles gegeven.”

Gorissen moest in tegenstelling tot Hanne Verbruggen (die achtste werd, red.) al snel de kopgroep laten gaan. Ze deelde echter goed in. “Ik heb me proberen niet te forceren”, legde ze uit. “In Eugene zag ik de kopgroep ontstaan en wilde ik absoluut meegaan. Hier heb ik mijn eigen wedstrijd gelopen. Ik wilde me niet opjagen en genieten. En ik heb mijn voornemen kunnen waarmaken.”

Mieke Gorissen werd dertiende tijdens haar tweede marathon in een maand tijd. ©  BELGA

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio