Hoofdbibliothecaris Jan Van Dyck aan de hoofdbibliotheek in Zandhoven. ©   Kevin Verboven

Hoofdbibliothecaris Jan Van Dyck viert pensioen en eeuwfeest bib met ‘Tour de Bib’

Zandhoven -

Hoofdbibliothecaris Jan Van Dyck uit Viersel gaat met pensioen. Hij vierde dat met een afscheidstour per fiets samen met familie en vrienden langs alle filialen en gewezen filialen van de bibliotheek van Zandhoven, die exact honderd jaar oud is. Aan elke bibliotheek wist Van Dyck wel een toffe anekdote te vertellen, die vaak verband hield met literatuur.

Kristin Matthyssen

Vrijdag was zijn laatste werkdag, zondag fietste Jan Van Dyck samen met vrienden, collega’s, familie en buren zijn laatste bibronde langs de filialen en voormalige filialen in alle deelgemeenten van Zandhoven. De fietstocht was een eerbetoon aan al die mensen die al honderd jaar lang de bibliotheek van Zandhoven lieten draaien. Want naast het afscheid van de hoofdbibliothecaris, was er ook de honderdste verjaardag van de openbare bibliotheek in Zandhoven, gevestigd in het vroeger Lokaal der Maatschappelijke werken Sint-Jozefshuis, de voorloper van de parochiezaal.

Een beeld dat nu al tot de verleden tijd behoort. ©  Kevin Verboven

“In 1920 diende de socialistische minister van Kunsten en Wetenschappen, Jules Destrée, een wetsontwerp in betreffende de openbare bibliotheken. De wet die op 17 oktober 1921 werd afgekondigd, voorzag in een financiële tegemoetkoming aan openbare gemeentelijke, aangenomen en vrije bibliotheken. Die gesubsidieerde bibliotheken moesten voor iedereen toegankelijk zijn, kosteloze diensten verschaffen, zich aan staatstoezicht onderwerpen en in principe beschikken over een bibliothecaris met getuigschrift. Op die manier werd de basis gelegd voor een actief bibliotheekbeleid. In 1922 waren er 1.380 door de staat erkende bibliotheken - waaronder Zandhoven - in 1929 waren er al 2.174.”

De Ronde van de Bib van Jan Van Dyck, hier in zijn thuishaven Viersel. ©  Kevin Verboven

Zandhoven begon met 345 boeken. In 1986 vroegen de parochiale bibliotheken de overname aan de gemeente aan. “Ik werkte toen al als vrijwilliger in de bib van Viersel”, herinnert Van Dyck zich. “Bij de erkenning in 1988 van de bibliotheek kwam er ook een personeelskader, en zo werd ik in 1989 bibliothecaris in Zandhoven.”

Jan met zijn ouders aan de bibliotheek in Pulderbos. Hij heeft Pulderbosse roots. Op de foto genomen voor de huidige bib, vroeger het gemeentehuis, staat hij zelf links onderaan tweede. ©  Kevin Verboven

De foto uit de oude doos, met Jan Van Dyck tweede onderaan links, voor het huidig bibliotheekfiliaal in Pulderbos. ©  Kevin Verboven repro

Die foto werd nog eens overgedaan. ©  Kevin Verboven

Dit jaar wordt er gestart met de bouw van het nieuw vrijetijdscentrum, inclusief nieuwe moderne bibliotheek, op de plaats van de parochiezaal Sint-Jozefshuis. “De cirkel is dus rond”, besluit Van Dyck, die zich als fietser en lezer geen moment zal vervelen.

De gemeente zal nadien de resterende filialen van de bib van Pulderbos en Pulle stopzetten om de schoolkinderen per bus hun bibliotheekbezoek aan de hoofdbib in Zandhoven te laten afleggen, zoals al langer sinds 2017 met Viersel en Massenhoven het geval is.

Aan de bibliotheek in Pulle. © Kevin Verboven 

Aan de bib in Pulderbos. ©  Kevin Verboven

Vastgoed

Jobs in de regio