© rtv

Margaretatunnel opnieuw open nadat pleisterwerk naar beneden viel, oppositiepartij Vooruit vraagt transparantie over veiligheid

Mechelen -

De Margaretatunnel op de tangent in Mechelen is opnieuw open. De tunnel werd zondagavond afgesloten omdat er stukken brandwerend pleisterwerk van het plafond naar beneden kwamen, maar de situatie is nu opnieuw veilig bevonden. Naar de oorzaak wordt nog gezocht. Oppositiepartij Vooruit vraagt intussen transparantie over de veiligheid.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Margaretatunnel afgesloten door brokstukken van vallend pleisterwerk

De Margaretatunnel werd zondag omstreeks 20u afgesloten voor het verkeer tussen de kruispunten met de Leuvensesteenweg en de Jubellaan. In de tunnel kwamen namelijk stukken brandwerend pleisterwerk van het plafond los en vielen naar beneden. De brandweer, de politie en de onderhoudsaannemer van wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kwamen ter plaatse om het gruis op te ruimen en de loshangende stukken weg te nemen.

“Er kwam ook een ingenieur ter plaatse om de situatie te controleren”, vertelt Stefanie Nagels, woordvoerster van AWV. “Omstreeks 6.30u was alles opnieuw veilig en werd de tunnel weer opengesteld voor het verkeer. Wat de oorzaak is van het loskomen van het pleisterwerk, wordt nog onderzocht. Dat is aan de NMBS, die bouwheer is van de Margaretatunnel, en de aannemer. De situatie wordt wel continu gemonitord. Er kwamen geen meldingen van schade aan wagens binnen.”

De tunnel werd zondagavond in de richting van Mechelen-Zuid afgesloten voor het verkeer. © Stijn Van de Sande

Gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt van oppositiepartij Vooruit vraagt volledige transparantie over de veiligheid in en rond de tangent, want het is lang niet het eerste incident op de nieuwe verbindingsweg: “Tijdens een raadscommissie zweerde de burgemeester dat de veiligheid gegarandeerd was. Wie daar vragen over durfde stellen, kreeg meteen de volle laag. Dat er nog geen week later brokstukken naar beneden vallen in de tunnel, doet dan ook grote vragen rijzen. Wij vragen daarom de lijst met daarop alle te controleren en te remediëren elementen, want eerder werd ook de signalisatie al over het hoofd gezien.”

Haastige eindfase

“Wanneer het gaat over de veiligheid van de Mechelaar mogen er geen compromissen gemaakt worden of half werk worden geleverd”, zegt Verbeurgt. “Meer en meer ontstaat de indruk dat de eindfase van de werken haastig is verlopen om toch maar de deadline, noodzakelijk voor de start van de heraanleg van de vesten, te halen. Het is in ieders belang dat dit zo snel mogelijk wordt uitgeklaard en dat het stadsbestuur en de Vlaamse overheid zwart op wit bewijzen dat de veiligheid te allen tijde centraal stond.”

“Alles correct verlopen”

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) wilde geen reactie geven. Mechelen in Beweging deed dat wel. “Bij de opening werd elk veiligheidsaspect gecheckt en oordeelden alle betrokken partijen dat de tunnel veilig was”, reageert Rudy Van Camp, die ook ingaat op de vraag van Thijs Verbeurgt. “De checklist die hiervoor gebruikt werd, zal overhandigd worden aan de gemeenteraad. Het incident met de losgekomen bekleding staat los van de correct verlopen en veilige opening van de tunnel.”

De komende dagen wordt het pleisterwerk in de tunnel verder gecontroleerd. Daarvoor moet per rijrichting de tunnelkoker afgesloten worden, zoals tijdens een klassieke onderhoudssluiting. De inspectie begint dinsdagavond 16 augustus om 20u en zal wellicht enkele nachten in beslag nemen. Gemotoriseerd verkeer richting Mechelen-Zuid wordt omgeleid via het complex Mechelen-Noord. De koker richting het Douaneplein blijft dan open voor doorgaand verkeer. (svds)

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio