Schepen Helmut Jaspers werkt samen met Regionaal Landschap en Natuurpunt voor de eekhoorns en egels. © Gemeente Essen

Essen in de bres voor eekhoorns en egels met extra boombruggen en egelpoortjes

Essen -

Nog te veel eekhoorns en boommarters sneuvelen in het Essense verkeer. Daarom installeren de gemeente en Regionaal Landschap De Voorkempen deze week extra boombruggen. Met Natuurpunt werkt Essen dan weer samen rond egelpoortjes.

Deze week krijgen de straten Dreef en Vijverlaan boombruggen. Dat zijn dikke touwen tussen twee bomen over de weg. Boombewoners zoals eekhoorns en boommarters kunnen daarop gevaarlijke wegen oversteken. Vooral eekhoorntjes zijn vaak het slachtoffer van het verkeer als ze van het ene bos naar het andere lopen.

Samen met het Regionaal Landschap De Voorkempen hing de gemeente al zes eekhoornbruggen aan de Horendonkse bossen en over de Kalmthoutsesteenweg. Om het aantal verkeersslachtoffers onder eekhoorns nog verder terug te dringen, komen er nu extra boombruggen.

Verkeersslachtoffers

Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu (Vooruit): “De locaties zijn geselecteerd op basis van meldingen die we ontvingen over ‘verkeersslachtoffers’. Het belangrijkste voor de goede werking van een boombrug is dat deze voldoende hoog boven het verkeer hangt en zeer goed aansluit op de kruinen van de bomen. Hierbij kunnen we rekenen op de gewaardeerde medewerking van enkele private eigenaars om de boombrug aan hun bomen te bevestigen.”

Daarnaast wil Essen ook de padden- en egelpopulatie op peil houden. “In het kader van natuurverbindingsprojecten zijn er paddentunnels op de Huybergsebaan en loopt er nog steeds in samenwerking met Natuurpunt een actie rond ‘egelpoortjes’. Essenaren kunnen hiervoor nog steeds inschrijven. We hopen zo private tuinen met elkaar te verbinden zodat er egelwegels ontstaan.” (ella)

www.essen.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio