De tunnel werd zondagavond afgesloten voor het verkeer. © Stijn Van de Sande

Opnieuw incident op tangent: Margaretatunnel afgesloten door brokstukken van vallend pleisterwerk

Mechelen -

De Margaretatunnel in Mechelen werd zondagavond deels afgesloten voor het verkeer. Het brandwerend pleisterwerk aan het plafond kwam er naar beneden. De brandweer kwam ter plaatse om de brokstukken op te ruimen. Wat de oorzaak is van het losgekomen pleisterwerk en hoe lang de tunnel afgesloten zal zijn, is voorlopig niet bekend.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

LEES OOK: Wegbeheerder trekt lessen uit incidenten op tangent

De tangent werd zondagavond omstreeks 20u afgesloten voor het verkeer tussen de kruispunten met de Leuvensesteenweg en de Jubellaan. In de Margaretatunnel kwam er steengruis van het plafond naar beneden. De noodprocedure in de tunnel trad daarmee in werking. Dat houdt in dat de slagbomen gesloten werden, de signalisatie aangepast werd en ook de politie ter plaatse kwam om ervoor te zorgen dat niemand nog door de tunnel reed.

“Het losgekomen steengruis bleek een brandwerend pleisterwerk van enkele centimeters dik”, zegt eerste hoofdinspecteur Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. “De brandweer kwam ter plaatse om de brokstukken op te ruimen en de loshangende stukken pleisterwerk te verwijderen. Op het eerste zicht zijn er geen problemen met de stabiliteit van de Margaretatunnel, maar voor de zekerheid kwam er een ingenieur ter plaatse om alles te controleren.”

De politie zorgde ervoor dat niemand door de afgesloten tunnel reed. © Stijn Van de Sande

Het zou gaan om vrij grote stukken pleisterwerk, maar of er ook auto’s beschadigd raakten, is niet bekend. Ook de oorzaak van het loskomen is voorlopig onbekend. Mogelijk heeft de hitte er iets mee te maken. Het was zondagavond ook nog niet duidelijk wanneer de Margaretatunnel in de richting van Mechelen-Zuid opnieuw open kan. Alle verkeer moet tot die tijd omrijden. Het verkeer dat van de Jubellaan richting de Leuvensesteenweg wil, kan voorlopig wel gewoon door de tunnel blijven rijden.

Lang niet het eerste incident

Het is niet het eerste incident op de tangent, die pas begin juli opende. Die opening van de tunnel werd overigens uitgesteld omdat er extra veiligheidscontroles moesten gebeuren. Daarnaast waren er ook al meerdere problemen met de signalisatie op en rond de verbindingsweg en kwamen er zelfs meermaals fietsers op de autoweg terecht. Verder was er het calamiteitenlicht dat voor verwarring zorgde en een te gevoelig afgesteld alarm was er de oorzaak van dat de toegangen naar de stationsparking meermaals werden afgesloten. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties.

LEES OOK: Inrit naar parking station afgesloten door te gevoelig alarm

Naar aanleiding van de vele incidenten werd er afgelopen dinsdag nog een gemeenteraadscommissie bijeen geroepen. Daar kaartten de verschillende oppositiepartijen de onveiligheid in en rond de tangent aan. “Maar de tangent was veilig toen hij opende. Een project van die omvang waarbij niets misloopt, zou mij verbazen”, reageerde burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) toen.

LEES OOK: Berucht calamiteitenlicht springt opnieuw op groen

LEES OOK: Maximumsnelheid op tangent verhogen tot 70 kilometer per uur is geen optie

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio