’t Zèn Waai trad een laatste keer op met haar zwaar zieke zanger Jacques Leemans. Die is erg verzwakt, maar kon zittend toch nog meezingen. © Hugo Gerstmans 

Broeierige en emotionele Antwaarpsen Dag: ’t Zen Waai zwaait zieke zanger Jacques uit

Wijnegem -

Met een mogelijke fusie tussen Antwerpen en Wijnegem had het niks te maken, maar de Antwaarpsen Dag, het enige dialectfestivalletje in onze regio, vond zaterdag plaats in de Wijnegemse zomerbar Zomergem. De hitte was hét gespreksonderwerp tot het optreden van ’t Zèn Waai. De band trad voor het laatst op met haar terminaal zieke zanger Jacques. Een emotionele passage.

Jacques Leemans (65) uit Ekeren, die vroeger nog furore heeft gemaakt onder de artiestennaam Jacky Lee, stichtte de vrolijke dialectgroep ’t Zèn Waai ruim zes jaar geleden. “Hij is altijd de spil geweest van onze band”, weet Glenn Pellis, gitarist van de groep en organisator van het festival in Wijnegem. “Jacques schreef de meeste van onze nummers en heeft ze tot op heden ook altijd gezongen. Maar hij vecht nu al een tijd tegen een zeer gemene ziekte en kreeg onlangs slecht nieuws over die strijd. Hij is de laatste tijd fel verzwakt. We leven allemaal erg met hem mee.”

Gezien zijn toestand, was het niet evident dat Jacques er nog bij zou zijn op het concert van ’t Zèn Waai op den Antwerpse Dag van bandlid Glenn. “We waren wat blij dat hij uiteindelijk toch de kracht gevonden heeft om naar Wijnegem te komen”, vertelt Glenn. “Ook daar was het tot het laatste moment afwachten of het wel zou lukken. We hadden zelfs een back-up programma achter de hand. Gelukkig is Jacques met wat hulp tot op het podium geraakt. Daar heeft hij, zittend op een stoel, zijn allerlaatste optreden weggeven. Gezien de omstandigheden ging dat zeer behoorlijk. We kunnen niet anders dan hiervoor veel respect opbrengen en zijn dankbaar dat dit publieke afscheid nog gelukt is.”

Glenn en Hubert vliegen hun chouchou Jacques Leemans rond de hals. De zwaar zieke zanger van ’t Zèn Waai kreeg een staande ovatie. © RR

Staande ovatie

Dat vond Jacques zelf ook. Het publiek reageerde begripvol tijdens het bijzondere optreden en met een staande ovatie erna. Meest emotionele moment was zonder twijfel het nummer ‘‘T Is da K Oe Gere Zieng’, dat de bandleden voor de gelegenheid aan Jacques opdroegen. Hierna vlogen Glenn Pellis en bassist Hubert Coucheir hun geliefde tekstschrijver en zanger om de hals. Tranen werden weggepinkt. “We wensen je verder weinig pijn toe en danken je voor alles”, klonk het. Het terugtrekken van Jacques betekent niet het einde van ’t Zèn Waai. De band is in gesprek met een andere zanger om de leemte op te vullen.

Tribute van 't Zen Waai aan afscheidnemende zanger Jacques Leemans

Ed Kooyman

De Antwaarpsen Dag trok niet de duizend mensen van de vorige editie, maar daar zal de hitte wel voor iets tussen gezeten hebben. “Het was weer gezellig en alle aangekondigde bands waren op de afspraak. Ook oudere artiesten zoals Ed Kooyman, intussen toch 74 jaar, trotseerden de tropische omstandigheden”, blikt Glenn Pellis terug. Toudtzodt startte gezwind. Ed Kooyman koos voor nieuwe nummers die hij in de coronaperiode schreef. Voor de laatste vijf nummers mocht Winand mee het podium op voor begeleiding op gitaar.

Wasda ontpopte zich als een pop- en rockgroep met het Antwerps als voertaal, met goede muzikanten en een topzanger. Stef & De Tong bewees dat er nog leven is na Katastroof. LuCash stond alleen op het podium en koos overwegend voor ingetogen nummers.

Halfzeven Doenker

Het was half negen toen hoofdact Halfzeven Doenker aantrad. Jimmy Hendrickx, een man met jarenlange ervaring bij onder meer Katastroof, trok heel Wijnegem mee. Er werd een uur lang luid meegezongen en -gebruld. Alec De Ryger, dialectzanger van de nieuwe lichting met Marie van den Bogaert als backing vocal, breidde en rustig slot aan deze broeierige festivaldag.

“We zijn Jos Lenaerts dankbaar dat we wederom in zijn gezellige Zomergem onze tenten mochten opzetten voor deze Antwaarpsen Dag. Veel bezoekers die er voor het eerst kwamen, vertelden me dat ze er het erg gezellig vonden en zullen terugkeren”, weet Glenn. ( jaa)

Glenn Pellis, met pet, is onder meer de technici Joachim en Johan erg dankbaar. © Hugo Gerstmans

Veel volk voor hoofdactie Halfzeven Doenker. © Hugo Gerstmans

De sfeer in Zomergem was bij momenten uitgalten. © Hugo Gerstmans

De folkgroep Toudtzodt © Hugo Gerstmans

Alec De Ryger en zangeres Marie van den Bogaert. © Hugo Gerstmans

Vastgoed

Jobs in de regio