Vooral bij het achttalrijden in de dressuurpistes waaide het stof hoog op. ©  kma

“Om zes uur ’s morgens thuis vertrokken, maar liever zo voor welzijn paarden”

Pulderbos -

Het gewestelijk LRV-ruitertornooi in Pulderbos begon door de hitte speciaal een uur vroeger, om zo veel mogelijk wedstrijden tegen de middag al afgewerkt te hebben. De springonderdelen vonden nog onder de bomen plaats, maar vooral de dressuurruiters in de weilanden puften. Iedereen was er wel op voorzien, met zonnetenten aan de camions, coolingsbandages, water om de paarden af te spuiten en heel veel emmers om te drinken.

Kristin Matthyssen

Jelle Lauwereys van de organiserende club LRV De Dennenruiters, ook schepen in Zandhoven, had al verwacht dat niet alle vierhonderd aanwezig verwachte paarden zouden opdagen. “Er zijn inderdaad wat afzeggingen geweest van ruiters die het te heet vonden, of ruiters die met meerdere paarden moesten aantreden maar door het opschuiven van de starturen een paard thuis hebben gelaten”, vertelt Jelle. “Voor de bezoekers hebben we een watertafel met verschillende kraantjes waar ze kunnen drinken of hun armen eens verkoelen.” Ook niet onbelangrijk: overal op het terrein was een rookverbod.

De tafel met kraantjes voor bezoekers. ©  kma

Overal op de LRV-terreinen gold een algemeen rookverbod. ©  kma

De wedstrijdringen van het springen lagen vlakbij de cafetaria grotendeels in de schaduw. Deze ringen werden tijdens het tornooi nog gesproeid. De dressuurringen verderop in de velden naast manege De Heide lagen er veel stoffiger bij, zeker tijdens het achttalrijden waarbij meerdere paarden tegelijk door het zand draafden en galoppeerden. Je vroeg je af hoe de jury alles nog goed kon beoordelen.

Het springen gebeurde nog in de schaduw.  ©  kma

Paul en Chris Scheirs en hun dochter Nicky en schoonzoon Sven uit Schrik van rijvereniging Booischot Pijpelheide hadden acht paarden bij en waren ’s morgens om zes uur thuis al vertrokken. “Dat is vroeg, maar we zijn blij dat ze de starturen hebben aangepast”, zegt Paul, die in de categorie Zwaar springt. “Normaal had ik mijn laatste parcours rond 15.30u, nu straks hier kort na de middag. Veel beter, want thuis zou ik ook met deze hitte nooit om 15.30u gaan springen”, vertelt Paul. “We kunnen dan ook vroeger weer naar huis.”

Chris geeft de paarden drinken. ©  kma

De familie Scheirs had zonnetenten die goed van pas kwamen aan de camion. ©  kma

“Omdat de ondergrond in de springpaddock los ligt, gaan we één paard dat we hadden meegebracht niet uitbrengen”, zegt Nicky. “Hij is hersteld van een blessure en we willen geen risico lopen.”

Nicky doet de coolingsbandages aan bij Mayden. ©  kma

Volgens Paul en Chris kunnen paarden eigenlijk wel goed tegen de hitte, als ze voldoende water krijgen. “We hebben coolingsbandages bij, een zonnetent aan onze vrachtwagen zodat ze heel de tijd schaduw hebben”, vertelt Nicky, terwijl ze Mayden van het Avenhof zijn coolingbandage aandoet. Evita de la Pomme, Nicky’s andere paard, krijgt nog een emmer water. “Maar je ziet: eigenlijk drinken ze niet gulzig.”

Paul kan nu twee uur vroeger dan normaal aan zijn laatste proef beginnen. ©  kma

Florina Vorsselmans (17) van de LRV van Meer heeft springen en dressuur gedaan. Ze heeft haar paard net afgespoten met de tuinslang.

Florina Vorsselmans. Haar paard drinkt sowieso altijd minder op tornooi dan thuis. ©  kma

Haar vader wrijft het water nog met zijn hand van de vacht, “anders gaat dat nog opwarmen”. Florina laat haar paard ook nog wat drinken. “Het is nog maar zijn tweede emmer, maar op tornooi drinkt hij altijd minder dan thuis. Hij was iets slomer in het parcours, maar zijn we dat niet allemaal op een dag als vandaag?”

Chris Scheirs zorgde dat niemand dorst leed. ©  kma

De springpistes werden tussen de proeven wel nog besproeid.  ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio