Eén van de deelnemende teams uit Spanje. © Stijn Van de Sande

Internationale padelteams voor doven en slechthorenden nemen het tegen elkaar op tijdens Europacup in Mechelen

Mechelen -

De padelvelden van Arenal waren dit weekend het decor voor de Europacup padel voor doven en slechthorenden. Teams uit zes verschillende landen namen deel. “Met dit toernooi willen we het honderdjarig bestaan van het Belgian Deaf sport Committee vieren en de sport extra in de kijker zetten”, aldus de organisatie.

Stijn Van de Sande

Padel wint de laatste jaren enorm aan populariteit en dat merken ze ook bij het Belgian Deaf sport Committee (BDC). “Het aantal leden van de federatie was al een tijdje aan het dalen, maar door padel tellen we nu opnieuw meer dove en slechthorende sporters”, zegt organisator Kristof De Weerdt van padelclub Sport VGT Mechelen. “Het is zo populair dat er al heel wat toernooien bestaan. Met de Europacup bij Arenal in Mechelen kunnen nu ook internationale teams zich met elkaar meten. Daar krijgen we veel positieve reacties op”

Er zijn deelnemers uit zes verschillende landen. “Er zijn zestien mannenteams en twaalf vrouwenploegen uit Zweden, Italië, Spanje, Denemarken, Nederland en natuurlijk ook België”, zegt De Weerdt. “Daarnaast waren er ook toernooien voor recreanten. Op die manier willen we zo veel mogelijk mensen tonen dat je ook perfect kan padellen als je doof of slechthorend bent. De communicatie op het terrein is anders dan bij horenden, maar toch halen veel spelers een hoog niveau.”

Aan de Europacup namen teams uit zes verschillende landen deel. © Stijn Van de Sande

Europees kampioenschap

Met de Europacup wil de BDC niet alleen de dovensport in de kijker zetten, maar ook haar honderdjarig bestaan vieren. “De federatie werd destijds opgericht door vier sportclubs voor doven”, klinkt het. “Intussen zijn er veel meer clubs aangesloten. Daarnaast is dit ook een mooie gelegenheid om met de dove gemeenschap samen te komen en mensen uit verschillende landen te leren kennen. Het is een mooie ervaring die op termijn hopelijk kan uitgroeien tot een volwaardig Europees kampioenschap.”

Over dat EK wordt beslist op een congres van de European Deaf Sport Organization in oktober. Ook dat vindt plaats in Mechelen. Aan het congres is een tentoonstelling gekoppeld met stukken uit de rijke geschiedenis van het Belgian Deaf sport Committee.

Arenal was het decor voor de Europacup padel voor doven en slechthorenden. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio