Bert de Burger leerde bezoekers een modern kunstwerk maken. © Jan Van der Perre

Kunstbraderie lokt creatievelingen naar Onder Stroom: “We willen de gebruikelijke manier van tentoonstellen doorbreken”

Antwerpen -

Het multidisciplinaire platform Toeiistoe cureerde zaterdagavond een kunstmarkt op het binnenplein van de culturele hotspot Onder Stroom. Tal van artiesten kregen de kans om hun werk tentoon te stellen. Naast een reeks tastbare creaties aanschouwden de bezoekers een aantal creatieve performances. De braderie werd afgesloten met een stevige afterparty.

“De idee achter de braderie is eigenlijk relatief eenvoudig. We nodigen een aantal kunstenaars uit en stallen hen in kraampjes verspreid over het binnenplein. Ze mogen volledig hun ding doen terwijl bezoekers rustig rondwandelen, zoals op een echte markt eigenlijk”, vertelt organisator Simon Cools Fierlafijn (25).

Organisatoren Simon en Ralph. © Jan Van der Perre

Hij is tevens het brein achter Toeiistoe, het platform dat de markt cureerde. “Het is niet de eerste keer dat we dit doen. Ons doel is om de gebruikelijke manier van tentoonstellen te doorbreken. Toeiistoe wil iets creëren tussen kunst en plezier en tussen volks en serieus.”

Hamburger steelt de show

En daar lijkt hij samen met mede-organisator Ralph Looyen (25) aardig in te slagen. Het is gezellig vertoeven op het binnenplein van Onder Stroom. Hippe figuren planten zich neer met een Club-Mate flesje in de hand, anderen snuisteren tussen de verschillende kraampjes of genieten van opvallende optredens van onder meer Bert de Burger, die verkleed als hamburger uitlegt hoe je in vijf minuten een modern kunstwerk fabriceert.

Bert de Burger. © Jan Van der Perre

Na Bert is het tijd voor twee dames die duidelijk de mosterd haalden bij Carine en Heidi, de echtgenotes van Johan en Patrick in het legendarische Peulengaleis. Met een plat Kempisch accent springen zij van de hak op de tak en praten ze over alles en niets, tot jolijt van de toeschouwers.

Rad van fortuin

Ondertussen observeert de Britse Katie de menigte. Zij maakt livetekeningen van wat ze ziet op het plein. “Mensen vinden het een bijzondere manier van werken en zijn vaak geïntrigeerd over het proces. Het resultaat ziet er volgens hen cool uit. Het is leuk als ik iets verkoop, maar eigenlijk doe ik het vooral voor de fun.”

Katie en haar rad van fortuin. © Jan Van der Perre

“En wie niet wil betalen maar toch graag een werkje meer naar huis neemt, kan draaien aan het rad van fortuin dat ik heb meegenomen. Als je op het vlak eindigt met een witte markering, mag je er eentje kiezen.”

Een livetekening van Katie. © lava

Wanneer de creatieve spijzen gebraden zijn, gooit Onder Stroom de deuren van zijn zaal open, waar de braderie afgesloten wordt met een eclectische afterparty. “We gaan van een soort schlagervibe over spoken word naar hardcore. Het belooft de moeite te worden.”

Sfeerbeeld van de markt. © Jan Van der Perre

 (lava)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio