©  carlo coppejans

Dagrecord sneuvelt op bloedhete zondag: 31,1 graden in Ukkel, noodnummer 1722 geactiveerd voor wateroverlast

De hittegolf in ons land bereikt een hoogtepunt. Het is zondag opnieuw zonnig en héél warm: met 31,1 graden in Ukkel is om 14 uur het dagrecord van 1911 alvast gesneuveld. Maar een thermische depressie komt onze richting uit: Binnenlandse Zaken activeert het noodnummer 1722 omdat er mogelijk zware onweders over het land zullen trekken.

Bron: belga

De nacht van zondag op maandag wordt wisselend tot zwaarbewolkt. Vooral na middernacht neemt de kans op buien en zelfs een onweer toe. De buien vallen wellicht eerst ten zuiden van Samber en Maas, maar doorheen de nacht zijn ook elders buien mogelijk. De minima blijven hangen tussen 15 en 22 graden.

LEES OOK. Na de hitte komt hevige regen en onweer, maar dat lost de droogte nog niet op

Maandag volgen opklaringen, maar ook wolkenvelden met buien en mogelijk onweer. De maxima zakken naar waarden tussen 22 en 27 graden. Dinsdag blijft voornamelijk droog. In de loop van de dag verschijnen stapelwolken, links en rechts kan het gaan regenen. De maxima klimmen weer op naar 28 graden.

Woensdag en donderdag worden onweerachtig. Woensdag brengt een zwaarbewolkte hemel, zwanger van buien en onweer, en maximumtemperaturen tussen 26 en 27 graden. Donderdag piept de zon tussen de buien tevoorschijn. De maxima halen op de meeste plekken net geen 25 graden. 

Noodnummer 1722 geactiveerd

Omstreeks 14 uur werd in Ukkel een nieuw dagrecord van 31,1 graden Celsius genoteerd, meldt weerman David Dehenauw op Twitter. Voor het vorige dagrecord van 31,0 graden moeten we maar liefst 111 jaar terug, naar 1911.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zondagavond en -nacht wordt het betrokken met vooral na middernacht een toenemende kans op buien ten zuiden van Samber en Maas. De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722. Dat nummer kan worden gebeld voor storm- en waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is. Er kan ook een digitale aanvraag worden ingediend, via 1722.be. Die optie geniet zelfs de voorkeur. Binnenlandse Zaken vraagt om het nummer 112 enkel te gebruiken voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Tips

“Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorzichtig met vuur in de natuur en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren”, aldus het KMI.

Van opletten met waterflesjes in de auto tot het gevaar van de tuinslang: wij geven je tien tips mee om de hittegolf te overleven: LEES OOK. 10 dingen waar je voor moet uitkijken nu hittegolf hoogtepunt bereikt

LEES OOK. Waarom vooral West-Europa steeds vaker geteisterd wordt door hittegolven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER