Organisatoren Dennis, Michael en Pat bij het standje van de Tornado-bieren van Dimitri Hermans, hier met versterking van zoon Brian en dochter Ginger, toch ook halve Hallenaren. ©  kma

Eerste bierproeffestival op dorpsplein Halle smaakt meteen naar méér

Halle-Zoersel -

Bierliefhebbers Dennis Nuyts (36), Michael Diels (42) en Pat Heylen (56) organiseerden in eigen dorp voor het eerst het bierproeffestival Hopsahal rond de kiosk op het pleintje in Halle. Ondanks de hitte was het er heel aangenaam toeven onder de bomen. Wie zelfs de droge mond niet geblust kreeg met pinten bier kon even onder de watervernevelaars aan de kiosk lopen. Hopsahal smaakt in elk geval naar meer. Volgend jaar wil het trio nog iets vroeger aan de voorbereidingen beginnen om nóg meer brouwers enthousiast te krijgen voor hun formule.

Kristin Matthyssen

Het was zaterdag héél dorstig weer, zelfs in de vroege namiddag nog iets té heet om de massa te lokken. Maar tegen het avonduur, het festival duurde tot 22u, waren de tafeltjes bij Hopsahal bijna allemaal bezet.

Dennis, Michael en Pat hadden een honderdtwintigtal lokale brouwers aangeschreven. Voor 15 euro kreeg je een proefglas met vier jetons om bij brouwers naar keuze hun gerstenat te proeven. De echte bierliefhebbers hadden keuzestress, want er vielen 35 verschillende soorten te ontdekken, waarvan sommige in primeur.

Hopsahal. ©  kma

Wie liever een frisdrank of wijn lustte kon ook van het evenement meegenieten. ‘t Bolleke Vanal schepte vers ijs in een Volkswagen-busje.

Bij de brouwers tekende onder meer Het Perkament uit Kapellen present, dat tegen de volgende editie van Hopsahal graag een biertje zou brouwen naar de legende van de Halse pier, omdat Het Perkament een zwak voor lokale legendes heeft. Pierenbier klinkt ook wel leuk.

 ©  kma

Tornado en Tipsy

Uit Oostmalle was Dimitri Hermans met zijn verschillende Tornadobieren present, die met veel kunde werden uitgeschonken door zoon Brian en dochter Ginger, net als de zelfgebrande koffie. Het Tornadobier heeft toch ook een Halse ‘touch’, want Dimitri is Hallenaar van afkomst en woont nu nog op de grens Zandhoven-Halle.

De Tornadobieren. ©  kma

Een Tornadobiertje proeven. ©  kma

Tipsy

Geen familie, maar ook brouwers die naar de familienaam Hermans luisteren, zijn de gebroeders Marc en Joey Hermans met hun Tipsy-bier uit Mortsel/Brasschaat. Ze erfden het recept van hun vader. De Tipsy klinkt modern, maar de biernaam werd al rond de Eerste Wereldoorlog bedacht toen zo veel Britten en Amerikanen hier kwamen vechten. De brouwerij bevond zich toen nog waar nu Agfa-Gevaert in Mortsel staat. Met hun verschillende bieren werden de gebroeders Hermans al meermaals laureaat op de World Beer Awards, zelfs drie weken geleden nog. Julie Van der Mueren, de plusdochter van Joey, ontpopte zich op Hopsahal tot de ideale bierambassadrice voor de Tipsy-bieren. “Ik vind zo’n bierproeffestival als hier fantastisch, en de locatie in Halle op het plein is heel mooi”, vond Joey Hermans.

Julie en plusvader Joey Hermans van de Tipsy-bieren. ©  kma

Brouwerij De Lelie uit Vosselaar zorgde voor een lekkere gin, The Lilly, die ook in de smaak viel.

Gin uit Vosselaar. ©  kma

De drie tenoren die Hopsahal organiseerden kregen aanmoedigingen voor een tweede editie. “Dat willen we zeker doen, maar dan gaan we iets vroeger met de voorbereidingen beginnen”, zegt Pat Heylen. Hopsahal deed een beetje denken aan een vloeibare versie van de culinaire proeverij Halle Proeft, die eerder al duidelijk maakte dat er in Halle graag gegeten, ontdekt en gedronken wordt.

De organisatoren moesten natuurlijk ook alles eens geproefd hebben. ©  kma

De Tipsy-bieren uit Mortsel/Brasschaat. ©  kma

 ©  kma

Lekkere ijsjes. ©  kma

Proeverij door de drie organisatoren. ©  kma

Een biertje met dit warme weer giet vlot binnen. Deze twee Halse buurmannen lieten het zich smaken. ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

Brouwerij Het Perkament toonde interesse om een Pierenbier te brouwen tegen de volgende Hopsahal. ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

De Schorre & Canters zorgden voor een streep muziek. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio