©  BELGA

Triatleet Jelle Geens strandt na fenomenale remonte op zucht van medaille tijdens EK: “Ik had geen geluk bij het zwemmen”

Jelle Geens (29) ging op het EK triatlon in München na een periode vol pech en blessures vol voor een gouden medaille, maar een zwakke start in het zwemmen deed hem de das om. Zijn remonte was fenomenaal, maar verder dan de vijfde plaats kwam hij niet. “Ik kende pech bij het zwemmen, maar heb vertrouwen gekweekt voor de Wereldbeker.”

Werner Bourlez in München

De schade beperken in het zwemmen, zijn minst goede onderdeel: dat was de opdracht van Jelle Geens in het Olympiapark. Dat ging niet zoals gepland. Hij kwam pas als 48ste uit het water, op 1’08” van een kopgroep van twaalf. Gelukkig had hij het gezelschap van Erwin Vanderplancke. De derde Belg, Noah Servais, deed het beter maar kon net niet aanpikken bij de kop.

Geens moest dus, vanuit een derde groep, een ruime achterstand goedmaken in het fietsen. Groep twee en drie smolten al na twee van de acht fietsronden samen, maar de koplopers werkten goed samen en de kloof bleef een minuut. De Fransen waren met drie vertegenwoordigd en hielden het tempo heel strak.

Het was vooral Geens zelf die vaak de kop moest nemen in de achtervolging. Hij kon op weinig hulp rekenen, ook niet van zijn landgenoten. Voor hen ging het te snel. Geens gesticuleerde om hulp en kreeg die een heel klein beetje. Maar het was Geens zelf die in de laatste ronde de kloof verkleinde en met een achterstand van 45 seconden begon hij als dertiende, en eerste achtervolger, aan het lopen. (Lees verder onder de foto)

 ©  BELGA

Geens bleef er in geloven, het slotnummer is niet voor niks zijn beste discipline. Na de eerste van vier loopronden was zijn achterstand nog 38 seconden. Halfweg kwam hij als achtste door op 35 seconden van vier koplopers. Toen al werd duidelijk dat een medaille weg was. Geens bleef doorzetten en dat leverde finaal een vijfde plaats op.

Het werd in München trouwens een Frans feestje: Léo Bergère won voor zijn landgenoten Pierre Le Corre en Dorian Coninx. Bij afwezigheid van de sterkste Britten, die net de Commonwealth Games achter de rug hebben, was hun dominantie overduidelijk.

Te veel boeien

“Ik heb bewezen dat ik top ben, maar de start in het zwemmen heeft mij de das omgedaan”, reageerde Jelle Geens na de wedstrijd. “Op zo’n parcours, met heel veel boegen, heb ik wat gelukkig nodig. De start is niet mijn ding maar als je met zeventig man zes keer in 300 meter een boeg tegenkomt, dan wordt het lastig. Ik heb daar enorm veel tijd verloren. Maar ik heb de moed niet laten zakken en ben er blijven voor gaan.”

Al bleek de kloof te groot, zeker toen hij weinig hulp kreeg bij het fietsen. “Tja, er ontbraken hier een paar sterke fietsers, met hen erbij had het anders kunnen lopen. En er was ook een Franse stoorzender in onze groep die het ritme vaak brak. Ik heb nog alles op alles gezet in het lopen en dat leverde toch een mooie vijfde plaats op.”

Terug na heel veel pech

Een medaille had Jelle Geens deugd gedaan want de Limburger heeft geen leuke periode achter de rug. Het begon allemaal op de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar. Net voor zijn afreis naar Japan testte hij positief op corona. Jaren had hij toegewerkt naar dit event en hij zag zijn droom om een olympische medaille te pakken in rook opgaan. Thuis voor de buis zag hij hoe Marten Van Riel net naast brons pakte. Toch mocht hij nog afreizen naar Tokio om deel te nemen aan de mixed relay. Hij testte net op tijd weer negatief en eindigde met zijn ploeggenoten op een vijfde plaats.

Een maand later sloeg het noodlot weer toe: in Canada brak hij zijn pols. Op naar 2022 dan maar. Dat begon opnieuw dramatisch want begin februari brak hij zijn heiligbeen. Tussendoor won hij wel een race in de Champions Series in Abu Dhabi, zijn tweede grote zege van zijn carrière (in 2019 won hij al een manche in Montréal). (Lees verder onder de foto)

 ©  BELGA

Bij zijn wederoptreden in Leeds werd hij al meteen achtste zodat hij met ambities naar München trok. “Die vijfde plaats was niet waarvoor ik naar hier kwam maar het geeft mij wel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Ik mik echt op de Wereldbeker, ik sta momenteel derde en ben leider in de wereldranking.”

Zondag krijgt Geens nog een kans om voor een medaille te gaan, in de mixed relay. Maar door de afwezigheid van de geblesseerden Marten Van Riel en Claire Michel wordt dat niet simpel. Valérie Barthelemy en Jolien Vermeylen, die vrijdag in de individuele race ten val kwam en uit voorzorg voor de aflossing uit de wedstrijd werd gehaald, zijn de geselecteerde vrouwen. Bij de mannen krijgt Geens wellicht Noah Servais naast hem. “We moeten geloven dat het kan”, zegt Geens. “Frankrijk is zonder pech niet te kloppen en ook Duitsland zal wellicht te sterk zijn. Maar daarna ligt het open.”

Vastgoed

Jobs in de regio