Dries Van Gestel kwam woensdag in het Circuit Franco-Belge bijzonder dicht bij de zege. Alleen Alexander Kristoff bleek sneller. “Mits wat meer meeval had ik kunnen winnen”, aldus Van Gestel. © BELGA

Kempenaar in vorm Dries Van Gestel wil België aan EK-goud helpen: “Trots dat ik de nationale kleuren mag verdedigen”

Met Tim Merlier beschikt de Belgische ploeg zondag over een van de favorieten op het EK in München. Dries Van Gestel die woensdag nog tweede werd in de Franco-Belge, lijkt de goede vorm alvast te pakken hebben om de Belgische ploeg te helpen waar nodig.

Lieven Verheyen

“Na Glasgow 2018 wordt München mijn tweede EK”, zegt Van Gestel. “Daar ben ik best trots. Zeker omdat er meerdere EK’s plaatsvinden in München. Ik ga nu niet zeggen dat dit meteen een olympisch gevoel geeft, maar het zorgt toch voor een gevoel van eenheid bij Team Belgium.”

Het parcours heeft voor de Arendonkenaar weinig geheimen. “We krijgen vrijwel onmiddellijk een klim voor de wielen geschoven. Nadien gaat het in een lange dalende lijn richting de aankomst. Hoe de koers zal verlopen, weet je natuurlijk nooit op voorhand. Er zijn altijd verschillende scenario’s mogelijk. De tactische bespreking met de andere renners en bondscoach Sven Van­thourenhout moeten we nog krijgen. Maar met Tim Merlier maken we in de spurt sowieso een grote kans.”

Schaduwkopman?

Maat zou de 27-jarige Kempenaar niet gewoon zelf een rol van schaduwkopman kunnen vertolken? Na een mooi voorjaar liet Van Gestel zich ook al opmerken in de slotetappe van de Ronde Van Wallonië. Daar werd hij met zijn medevluchters nog gegrepen in de laatste kilometer. Vorige zondag werd hij knap zesde in de Tour of Leuven en woensdag nog moest hij alleen Alexander Kristoff laten voorgaan in het Circuit Franco-Belge. “Mits wat meer meeval had ik in een van die wedstrijden mijn tweede zege van het seizoen gepakt (Van Gestel won in maart al de Profronde van Drenthe, red.). Vooral in ­Leuven had ik nog kunnen meegaan met Stybar en Campenaerts. Helaas pokerde ik te lang, in de hoop dat anderen de kastanjes uit het vuur zouden halen.”

Zijn goede prestaties leverden Van Gestel onlangs ook een nieuw tweejarig contract op bij zijn huidige Franse werkgever TotalEnergies. “Al tijdens het voorjaar waren beide partijen geneigd om verder met elkaar in zee te gaan. Bij deze ploeg krijg ik de mogelijkheid om geregeld mijn eigen ding te doen. En nee, het stoort me niet dat ik in sommige wedstrijden ook nog mijn taak moet uitvoeren in een dienende rol. Met Peter Sagan en Anthony Turgis beschikken we gewoon over twee grote speerpunten. Met uitzondering van zondag, welte­verstaan. Dan primeren de landskleuren.” (lacht)

Vastgoed

Jobs in de regio