Laura, Michiel en Rudi Verheyen laten Hoogstraatse aardbeien in het nieuwe bier verwerken. © Ronny van den Ackerveken

Tripel Katrien heeft er met Highstreets Strawberry Beer een zusje bij: “Er zitten aardbeien in, maar het is geen typisch zoet fruitbier”

Hoogstraten -

De familie Verheyen uit Hoogstraten breidt haar bierassortiment uit. Drie jaar na de introductie van de Tripel Katrien is er nu ook Highstreets Strawberry Beer. Een van de ingrediënten is aardbeisap en het alcoholgehalte bedraagt 6%. Gember zorgt ervoor dat de smaak niet te zoet is. “We hadden al langer het idee om een bier te maken met Hoogstraatse aardbeien.”

Ronny van den Ackerveken

Net als Tripel Katrien, waarvan de naam verwijst naar de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten, wordt Highstreets Strawberry Beer gebrouwen bij Boelens in het Oost-Vlaamse Belsele. Dat is een microbrouwerij voor streekbieren. “Het was een uitdaging voor de brouwer”, vertelt Laura Verheyen. “De eerste proefbrouwsels van Highstreets Strawberry Beer hadden weinig smaak. Uiteindelijk is er toch het resultaat bereikt dat we wilden. Het mocht geen typisch zoet fruitbier zijn. Daarom zit er gember in. Dat neutraliseert de zoete smaak. De mensen die het bier al geproefd hebben, zeggen ook dat het minder zoet smaakt dan ze verwacht hadden.”

“We hadden al langer het idee om een bier te maken met Hoogstraatse aardbeien”, zegt vader Rudi Verheyen. “Eigenlijk was het de bedoeling om Highstreets Strawberry Beer klaar te hebben tegen de week van Heilig Bloed, maar dat bleek niet haalbaar. Om alles in het verhaal te laten passen, zitten er alleen Hoogstraatse aardbeien in. We hebben met Coöperatie Hoogstraten contact opgenomen. De kleine aardbeien die daar binnenkomen, worden bij conservenbedrijf SVZ in Rijkevorsel tot sappen verwerkt. Die kunnen we gebruiken voor het Highstreets Strawberry Beer.”

Spilzakken

De taken bij de familie Verheyen zijn netjes verdeeld. Vader Rudi doet de leveringen, zoon Michiel is de boekhouder en dochter Laura zorgt voor promotie via sociale media. “Over het glas voor Highstreets Strawberry Beer was onze beslissing snel genomen”, legt Michiel uit. “Het heeft de vorm van een aardbei. Ook op de etiketten staat een aardbei afgebeeld. Ze zijn gemaakt door dezelfde ontwerper als de etiketten van Tripel Katrien om de eenvormigheid te bewaren.”

Het glas van Highstreets Strawberry Beer heeft de vorm van aardbei, het etiket is gemaakt door dezelfde ontwerper als van Tripel Katrien. © Ronny van den Ackerveken

Zowel op het etiket als op het glas staat een QR-code. “Als je de code scant, hoor je het lied ‘De koninginnen van Hoogstraten’ van de Spilzakken. Dat is zo’n beetje het volkslied van Hoogstraten over de aardbeien. De bedoeling is om regelmatig de website te veranderen die je te zien krijgt als je de code scant. Highstreets Strawberry Beer is een van de eerste Belgische bieren met een QR-code op het glas. Scannen lukt overigens het best als er bier in het glas zit”, lacht Laura.

Jarige Katrien

Highstreets Strawberry Beer heeft een vliegende start genomen. “De eerste 500 liter waren tot onze lichte verbazing in enkele dagen al verkocht”, zegt Rudi Verheyen. “Tegen eind augustus hebben we een nieuwe voorraad van duizend liter. Er zijn niet meteen plannen voor een derde bier. Ik wist trouwens niet dat er zo veel Katrienen in ons land wonen. Het aantal mails dat we krijgen om Tripel Katrien te bestellen van of voor een jarige Katrien is niet te tellen.”

www.tripelkatrien.be

 © RR

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio