Fré (links) en Sam (rechts) Van Aerschot spelen bij Heist voor het eerst in dezelfde ploeg. “Ik denk dat het op dit niveau vrij uniek is dat twee broers samen in dezelfde ploeg spelen”, aldus Fré Van Aerschot. © mpics

Broers Fré en Sam Van Aerschot spelen bij Heist voor het eerst samen in dezelfde ploeg: “Hoe sterk onze band is? We hebben drie jaar lang bij mekaar gewoond”

Eerstenationaler KSK Heist begint zondag aan zijn bekercampagne met een thuismatch tegen de Limburgse eersteprovincialer Achel. Voor het eerst samen in één ploeg spelend: de broertjes Van Aerschot. Fré (24) begint aan zijn zevende seizoen als doelman in Heist, broer Sam (26) werd vorige week aangetrokken en moet als aanvaller voor de doelpunten zorgen.

Geert Fierens

Fré, hoe blij ben je met de komst van Sam naar Heist?

Fré Van Aerschot: “Ik ben toch wel erg blij, ja. Ik denk dat het op dit niveau vrij uniek is dat twee broers samen in dezelfde ploeg spelen. Bovendien heeft Sam zeker zijn kwaliteiten. Ik denk dat de club met hem een goeie transfer heeft gedaan, hij is absoluut een versterking. En dat zeg ik echt niet alleen omdat hij mijn broer is.” (lacht)

Heeft Fré een invloed gehad op jouw keuze voor Heist, Sam?

Sam Van Aerschot: “Toch wel, omdat ik bij Heist opnieuw een goed gevoel wil hebben. Fré is mijn broer en kan me dat wel geven. (lacht) Maar ook met ­Yannis Augustijnen en Redouan Benhamou speelde ik nog samen in Oosterzonen. Die kende ik dus al en dat heeft zeker ook meegespeeld. En ook Mathieu Troonbeeckx en Nicolas Orye zijn geen onbekenden. Heist is dus geen toevallige keuze. Ik moest een nieuwe start nemen en het verleden achter mij laten. Ik wil nu in de eerste plaats positief op de voorgrond treden. Want ik heb de laatste tijd niet gevoetbald. Ik wil de draad weer oppakken en er een mooi verhaal van maken.”

Hebben jullie eigenlijk ooit al samen in één ploeg gespeeld?

Sam Van Aerschot: “Al zeker niet bij de jeugd, want Fré is twee en een half jaar jonger dan ik. En nee, ook in een eerste ploeg niet. Fré is van Lierse naar Heist gegaan en speelt hier nu al zijn zevende seizoen. Ik maakte andere keuzes met Ooster­zonen, Thes Sport, Lierse Kempenzonen en Houtvenne. Het gaat dus de eerste keer zijn dat we samen in dezelfde ploeg spelen.”

Maar een sterke band is er altijd wel geweest?

Fré Van Aerschot: “Die is zelfs zo sterk dat we ooit al een drietal jaar hebben samengewoond. Maar goed, dat ligt achter ons. Sam verhuisde toen voor één jaar en drie maanden naar Malta. Zo nam alles een andere wending, nu wonen we niet meer samen, hoor.” (lacht)

Jullie hebben dus nog nooit samengespeeld, maar hoe vaak hebben jullie in een eerste elftal al tegen mekaar gespeeld?

Sam Van Aerschot: “Twee keer. Toen ik bij Lierse Kempenzonen speelde, verloren we met 0-1 na een goal in de laatste minuut. En met Thes Sport thuis tegen Heist, dat was een ander verhaal. Roel Tambeur haalde mij in de laatste minuut in de grote rechthoek onderuit. De ref wees naar de stip en dan ontstond de discussie. Ik hoor Fré nog zeggen: Komaan Sam, zeg nu zelf dat het geen strafschop is.(lacht) Ik gaf de penalty niet, en Fré pakte hem. Het bleef 0-0, dat zijn toch momenten die je nooit meer vergeet.”

Fré, als keeper van de familie: nooit te maken gehad met pesterijen van je broer? Met doelmannen wordt toch snel al eens gelachen, hè?

Fré Van Aerschot: “Nee, want eigenlijk was het andersom. Ik ben beginnen te voetballen bij Begijnendijk en toen speelde ik gewoon mee. Tot ik op een toernooi eens in doel stond en Lierse me opmerkte. Zo ben ik in doel beland. Ik koos wat ik het beste kon. Maar toen wij thuis in de tuin samen voetbalden, en dat hebben we heel veel gedaan, dan was het Sam die in doel moest staan. Ik voetbalde veel te graag, hij mocht de ballen pakken.” (lacht)

Tot slot: zondag wacht met de komst van het Limburgse Achel de eerste officiële match van het seizoen. Wat verwacht je van de ­bekercampagne?

Fré Van Aerschot: “Ik hoop dat we over enkele rondes toch nog een keer een eersteklasser treffen. Genk, Anderlecht, Standard of zo. Liever dat dan Eupen. Daar moet je voor willen gaan, vind ik. En we in elk geval voorkomen dat we de eerste ronde er al uitvliegen, zoals vorig jaar tegen Ganshoren.”

MEER OVER KSK Heist