Brand in kasteel Boekenberg vermoedelijk accidenteel ontstaan: “Geen aanwijzingen gevonden van brandversnellers”

Deurne -

Bij de eerste vaststellingen zijn geen aanwijzingen gevonden voor het gebruik van brandversnellers bij de brand in kasteel Boekenberg in Deurne. Dat bevestigt de Antwerpse politie. Het kasteel raakte vrijdagnamiddag zwaar beschadigd bij een uitslaande brand die moeilijk onder controle te krijgen was. “Het vuur zal wellicht accidenteel ontstaan zijn”, aldus de politie.

nelo

LEES OOK. Zware brand kasteel Boekenberg raakt buurt in het hart: “Gaan we het ooit nog in zijn pracht terugzien?”

“Het gerechtelijk lab en de branddeskundigden zijn zaterdagmiddag ter plaatse geweest op de site”, vertelt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Uit hun voorlopige vaststellingen komt naar voren dat er geen aanwijzingen zijn voor het gebruik van brandversnellers.”

Het moedwillig in brand steken van het pand lijkt dus minder waarschijnlijk. “De brand zal dus wellicht accidenteel ontstaan zijn al dan niet door tussenkomst van iemand anders of ten gevolge van een defect toestel”, zegt Bruyns nog. Het onderzoek naar de precieze oorzaak loopt intussen verder.

 © rr

De hevige brand brak vrijdag uit rond 15.35 uur. “Bij aankomst van de brandweer kwam de rook al uit het hele gebouw en stonden alle verdiepingen in brand”, zei Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen. Met man en macht begon de brandweer te blussen, maar dat liep echter niet van een leien dakje. “Het kasteel wordt langs drie kanten begrensd door een vijver, waardoor we het vuur slechts langs één zijde konden aanvallen.” Een drietal uur later kreeg de brandweer het vuur onder controle.

De ravage is enorm. Zo is de volledige dakconstructie, waaronder een torentje, ingestort. Ook een deel van de eerste verdieping zou ingestort zijn. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op de bomen rondom het gebouw en de rest van het park.

 © BFM

Beschermd monument

Het kasteel Boekenberg is een beschermd monument en dateert uit de 18de eeuw. Het kreeg net een grondige renovatiebeurt. Vzw Symbioses bouwde er een co-housingsproject uit met negen woonunits en een paar gemeenschappelijke ruimtes voor 50-plussers.

Door de brand zal dat wel eens langer op zich kunnen laten wachten. De organisatie Vzw Symbioses wenste gisteren geen commentaar te geven, “We gaan in eerste instantie de schade opmeten. We zijn heel blij dat er niemand gewond is, maar voorlopig kan ik verder niets zeggen, klinkt het bij het bedrijf.”

LEES OOK. Toekomstige bewoners van kasteel Boekenberg komen hun cohousinglocatie bewonderen

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio