Toots Thielemans.  © IMAGEGLOBE

Toots Thielemans en de geschiedenis van de Belgische jazz

Kapellen -

Toots Thielemans voorstellen is een open deur intrappen. Davidsfonds Kapellen-Hoevenen nodigt professor Matthias Heyman uit, die het heeft over de jonge Thielemans en jazz in ons land.

Kapellen - Het basisverhaal is gekend: harmonicaspeler Toots Thielemans werd geboren in de Brusselse Marollen, brak door met zijn hit ‘Bluesette’ en verwierf wereldwijde bekendheid door samenwerkingen met sterren als Quincy Jones en Paul Simon.

Minder gekend zijn diens vroege jaren, toen hij zich als gitarist een weg zocht doorheen een naoorlogse en snel veranderde muziekscène, samen met al even jonge en innovatieve collega’s zoals saxofonist Bobby Jaspar en vibrafonist ‘Fats’ Sadi.

Matthias Heyman gaat op stap doorheen het Belgische jazzlandschap vanaf dat het jonge muziekgenre hier voet aan wal krijgt in 1920 tot de jaren vijftig, wanneer Toots zich vestigt in de Verenigde Staten. Je komt te weten welke jazznetwerken er reeds bestonden in het interbellum, hoe jazz tijdens de oorlogsjaren volop bloeide en hoe Toots als twintiger al snel tot de top van de moderne jazzscene in België ging behoren.

Matthias Heyman is professor aan de Vrije Universiteit Brussel alsook docent en onderzoeker aan de LUCA School of Arts en het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de onderzoeksgroep Jazz, Geïmproviseerde en Populaire Muziek leidt.

De lezing gaat door op woensdag 31 augustus om 14u in zaal De Kroon, Antwerpsesteenweg 2, Kapellen (zolder oud gemeentehuis). Deelname: 10 euro voor leden, 13 euro voor anderen, inclusief drankje. Info: Info: Marcel Donvil, tel 03 664 09 42, marcel.donvil@telenet.be (evdw)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio